U-S-A.nl : d� Vakantie & Informatie site over USA
Alle bestemmingen USA
nieuwsbrief U-S-A.nl
liever naar...
tips USA
win USA
U-S-A.nl u-s-a.nl  staten & regio  staten  utah 

USA.nl - Utah

Meer staten...

Utah is een staat waar de natuur de dienst uitmaakt. Het overgrote deel van de ruim 2.5 miljoen inwoners bevolkt de contreien van Salt Lake City, de hoofdstad van Utah. Hier woonden eeuwen geleden de Ute Indianenstam, wat letterlijk vertaald ‘mensen uit de bergen’ betekent. Zo komt de staat dus aan zijn naam! Het gebied in en rondom Utah is erg bergachtig.

Utah is nationaal gezien een van de weinige staten waar het overgrote deel van de bevolking zich achter één religie schaart. Ze noemen zichzelf mormonen die aanhangers zijn van ‘the Church of Jesus Christ of Latterday Saints’. In vrijwel elk aspect van het leven van de Utahnen is dit geloof doorgedrongen. De meeste mensen zijn heel conservatief en het merendeel van de stemgerechtigden stemt dan ook op de Republikeinen. Zo is er streng beleid omtrent alcohol en gokken en ligt het jaarlijks gemiddelde van geboortes 25% hoger dan in de rest van het land!

Geografisch

In het noorden grenst de staat aan Idaho en in het zuiden aan Arizona en New Mexico. Ten oosten van Utah ligt de staat Colorado en ten noord-oosten ligt Wyoming. In het westen grenst de staat Nevada, bekend door het grootste gokparadijs op aarde, Las Vegas. Deze mormoonse staat Utah valt onder de regio 'Four corner states'. Samen met New Mexico, Colorado en Arizona heeft Utah een enorme aantrekkingskracht op al wie houdt van adembenemende landschappen.

De natuur is heel divers en is tevens uniek voor dit gebied. De benaming 'Four Corner States' houdt eigenlijk in dat daar waar de staten aan elkaar grenzen er een vierlandenpunt is. Op geen enkele andere plek in de VS is er sprake van een vierlandenpunt, of beter gezegd 'vierstatenpunt', en dat maakt deze plek zo bijzonder.Noorden

Utah heeft op zichzelf ook een hele diverse natuur. Het Wasatch gebergte dat in het noord-oosten ligt is een ideale plek om te skiën. Jaarlijks komen mensen uit alle windstreken hier naartoe om te genieten van de poedersneeuw en de schitterende omgeving. Aan de voet van de berg, aan de westkant, liggen valleien met vruchtbare grond. Dit is waar het overgrote deel van de bevolking zich ophoudt. Van oorsprong liggen hier de grote steden als Salt Lake City en Ogden maar het stedelijke gebied begint zich langzaam uit te breiden door de valleien, zowel naar het noorden als naar het zuiden.

Westen

Het westen van Utah is het meest droge gedeelte van de staat. Achter het Great Salt Lake begint de Great Salt Lake desert. De droge woestijn strekt zich uit over een groot deel van het westen. Het is een ruw landschap bestaande uit dorre vlaktes en bergen met als hoogtepunt de onwaarschijnlijk mooie Bonneville Salt Flats. Zweten zoals je nog nooit gezweet hebt? In het zuid-westen van Utah is het in ieder geval zweten geblazen.

Deze omgeving is het meest laaggelegen en hete plekje van de staat. Denk niet dat het net zoals Nederland honderden meters onder de zeespiegel ligt. Het allerlaagste punt van Utah heet Beaverdam Wash en ligt op ongeveer 600 meter hoogte. Vroeger kreeg deze streek de naam Dixie, vernoemd naar de 'Deep South' waar de staten Louisiana, Alabama en Georgia onder vallen.

Dit is zo gekomen omdat de katoenplanten in dit deel van Utah net zo goed bleken te gedijen als in de moerassige regionen van de 'Deep South'. Je zou  vanwege de klimatologische omstandigheden niet zeggen dat dit gebied bewoond wordt, maar niets is minder waar. Dixie wordt zelfs meer en meer een vaste woonplaats voor Utahnen.

Klimaat

Het hoogste punt van Utah ligt in het Uinta gebergte. Omdat de staat zich als het ware verschuilt achter de bergen van de Sierra Nevada in het westen en aan de noord-oostkant achter het Wasatch gebergte, valt er in Utah vrij weinig regen. Regen- en onweerstormen komen voor in de moesson tijd, in het zuid-oosten van de staat dat nog net ‘overlast’ ondervindt van de nabijheid van de Golf van Californië.

Geschiedenis

Voordat de Europeanen Utahns grondgebied bereikten woonden hier de Ute, de Shoshone en de Paiute indianen. De staat dankt zijn naam ook aan de Ute indianen die hier gewoond hebben. In 1776 kwamen de eerste Europeaanse kolonisten aan land en nog geen honderd jaar later werd het gebied een soort Mekka voor de Mormonen.

Mormonen

In Utah wonen veel Mormonen, maar hoe zit het nou eigenlijk met  deze mensen en hun geloof? In de 19de eeuw woonden de Mormonen voornamelijk in Illinois. In de maatschappij werden zij niet geaccepteerd en om godsdienstige vervolging te voorkomen vluchtte een groep onder leiding van Brigham Young weg uit Illinois naar de veiligere gronden van Utah. In 1847 bereikten zij de Salt Lake valley en stichtten daar een 'settlement'. De jaren die daarop volgden vluchtten tienduizenden Mormoonse gelovigen naar het noorden van Utah.

Vanaf het moment dat de VS het grondgebied van Utah van Mexico had verkregen waren er spanningen tussen de Mormonen en de federale overheid. De mormonen wilden dat Utah opgenomen zou worden tot de VS maar de overheid liet dit niet toe omdat de Mormonen nog steeds aan polygamie deden. Het trouwen met meerdere partners was in de rest van de VS taboe en dit leidde tot de nodige problemen.

Het einde van de 19de bleek een keerpunt toen Wilford Woodruff, de toenmalige president van de Mormoonse kerk, aangaf dat hij God had gezien. God had hem toen duidelijk gemaakt dat polygamie afgezworen moest worden en dat de Amerikaanse wetten nagevolgd moesten worden. In 1896 kwam het uiteindelijk toch tot een toetreding van Utah tot de VS.

Daarna..

Vanaf 1900 begon Utah nationale en internationale bekendheid te verkrijgen vanwege de schitterende natuur van de staat. Zion en Bryce Canyon National Parks werden gesticht en in de jaren '30 werden de eerste ski-oorden van Utah aangelegd. Vanaf de jaren '70 begonnen de steden van Utah sneller te groeien. Nog steeds blijven bepaalde delen van de staat zich uitbreiden, helaas ten koste van de natuur.

Bryce Canyon

Een goed voorbeeld van de schitterende natuur die Utah bezit vind je in Bryce Canyon National Park. Het park ligt in het zuiden van Utah en staat bekend om zijn unieke rotsformaties. Vanwege de ligging is het gebied erg droog maar kleurrijk, met over het algemeen rode berg- en rotsformaties. De spitsvormige rotsen heten hoodoo's. Deze benaming doet je misschien denken aan het woord 'voodoo'. En niet voor niets! De eerste wetenschappers die naar Bryce trokken dachten dat de spiraalvormige rotsen je konden betoveren...

Het amfitheater van het park vertoont de geschiedenis van Bryce. Aan de erosie kan je zien hoe de kleuren van de rotsen veranderd zijn en het laat tevens sporen zien van het leven dat miljoenen jaren geleden te vinden was in de regio van Bryce. Vanwege de hoge ligging (zo'n 650 meter!) en de goede luchtkwaliteit in Bryce is het uitzicht vaak adembenemend mooi. Op heldere dagen kan je soms wel honderden kilometers de verte in kijken!

Leuk weetje: tijdens heldere nachten moet je echt eens omhoog kijken. De sterrenhemel is oogverblindend mooi met soms wel 7500 sterren!!Wat te doen?

Zoals in veel National Parks kan je ook in Bryce kamperen. Wel is het zo dat de kampeerplaatsen van Bryce uitzonderlijk goed uitgerust zijn! Je hoeft hier dus niet persé back to basics. Er zijn douches, toiletten en je zou er zelfs een wasje kunnen draaien. De activiteiten van het park zijn ook erg interessant. Zo kan je meedoen aan de 'ranger led programs', wat niet meer inhoudt dan dat je begeleid wordt door een parkranger.

Er zijn zogenaamde 'full moon hikes' waarbij je de schitterende rotsformaties in een ongeveer  twee uur durende tocht 'by night' kan bewonderen. Deze tour is één van de grootste attracties van het park, dus plan het  zorgvuldig in voordat je naar Bryce komt! Andere programma's zoals het astronomy programma zijn interessant en erg leuk om te doen. Ook de 'normale' tour door Bryce is erg aan te raden. Have fun!

Zion National Park

Wist je dat begin vorige eeuw bijna niemand bekend was met de prachtige natuur van Zion National Park? Het park ligt in het zuid-westen van Utah waar het altijd droog en warm is. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 30 graden en dit heeft zijn weerslag gehad op de natuur. Het park staat bekend  om z'n ongeëvenaarde rotsformaties, canyons en zandstenen kliffen. Zion was Utah's eerste National Park.

Het paradepaardje van Zion is de Kolob ark. Dit is een natuurlijk boog in een rots van het national park. Het is de grootste in zijn soort op het westelijk halfrond. Je moet er heel wat kilometertjes voor afleggen voordat je hem bereikt hebt, maar dan zie je ook wat. 

Zion herbergt een grote variëteit aan prachtige flora en fauna. Er zijn onder andere vleermuizen, uilen, hazen, konijnen, vossen en beren in Zion te vinden. Ook stinkdieren, elanden en bepaalde reptielen noemen dit park hun thuis. Van al dit moois kan je op verschillende manieren genieten. In het National Park kan je onder andere fietsen of hiken. Paardrijden is een leuke afwisseling mits je tussen maart en oktober een bezoekje brengt aan Zion.  

Capitol Reef

Een knap staaltje van Moeder Natuur's werk vind je in Capitol Reef National Park. Een soort kromming in de aardkorst van meer dan 150 kilometer zorgt voor de enorme belangstelling van Capitol Reef. De kromming waar het allemaal om gaat is gemaakt van zandsteen en bestaat uit schitterende witte koepelvormige rotsen en diepe kliffen. Capitol Reef dankt zijn naam aan de gelijkenis die het oproept met het Capitool in Washington, op Capitol Hill. Het fenomeen loopt van Thousand Lake Mountain tot Lake Powell.

In het park is natuurlijk meer te zien dan de schitterende rotsformaties. Er wonen, ondanks de vrij droge omgeving, veel diersoorten zoals beren, wezels, vleermuizen, wolven, lynxen en bizons! Ben jij klaar voor een avontuur, off the beaten path? Dan ben je aan het juiste adres hier in Capitol Reef National Park! Houd je van wandelen, dan zijn er hier prachtige 'tracks' aangelegd waar je de omgeving prima op kan verkennen.

In het park is het wederom mogelijk om een fiets te huren of te genieten van een ritje op één van de paarden van het park. Voor de echte dare devil is het natuurlijk een uitdaging om de rotsen van het National Park eens nader te inspecteren! Rotsklimmen is een mogelijkheid in het park, maar laat je van tevoren wel goed informeren over de uitrusting en de veiligheid.

 


terug | home
Meer staten...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind U-S-A.nl leuk op Facebookreageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten USA
amerika <i>online</i> - usa  
Amerika Online
Je eigen
Amerika
info | website
tel nr (klik)
djoser - usa  
Djoser
Met oog voor
de wereld
info | website
tel nr (klik)
travelhome - usa  
Travelhome
Campers
info | website
tel nr (klik)
fox vakanties - usa  
FOX Vakanties
Verrereis
specialist
info | website
tel nr (klik)
cheap campers - usa  
Cheap Campers
Camper
specialist
info | website
tel nr (klik)
amerika plus - usa  
Amerika PLUS
De Amerika
specialist!
info | website
tel nr (klik)
best of travel - usa  
Best of Travel
specialist in
maatwerk
info | website
tel nr (klik)
de jong intra vakanties - usa  
De Jong Intra Vakanties
Verre Reizen
Specialist
info | website
tel nr (klik)Valuta omrekenen

EUR

USDliever naar...
© U-S-A.nl