U-S-A.nl : d� Vakantie & Informatie site over USA
Alle bestemmingen USA
nieuwsbrief U-S-A.nl
liever naar...
tips USA
win USA
U-S-A.nl u-s-a.nl  staten & regio  staten  wyoming 

USA.nl - Wyoming

Meer staten...

Een wat minder bekende staat in de VS is Wyoming. Alhoewel dze populair is onder de Amerikanen zelf, hebben nog niet veel buitenlandse reizigers dit geweldige stukje Amerika ontdekt! Wyoming ligt in het noorden van de Verenigde Staten. Het grenst aan Montana in het noorden, Idaho in het westen en Utah en in het oosten aan South Dakota en Nebraska. De hoofdstad is Cheyenne waar de prachtige Capitol Building staat. Het is met 540000 inwoners de grootste stad van Wyoming.

Equality State

De staat Wyoming wordt ook wel de 'Equality State' genoemd en dit is niet zonder reden. Hier werd in 1869 als eerste staat van de VS het vrouwenkiesrecht ingevoerd. Langzaam begonnen vrouwen steeds meer dezelfde rechten te krijgen als de mannen. Thanks Wyoming! Lange tijd werd deze regio onderdrukt door Franse kolonisten, maar in 1890 werd Wyoming officieel ingelijfd als 44ste staat van de Verenigde Staten.

Dwars door Wyoming loopt de 'Great Divide'. Deze vormt een onzichtbare grens tussen twee stroomgebieden. Ten oosten van deze scheiding loopt het water naar de Atlantische Oceaan loopt, zoals Big Horn en Yellowstone. De wateren die in het westelijke stroomgebied lopen, monden uit in de Grote Oceaan, zoals de Snake River.

Emigreren?

Met ruim 250.000 vierkante kilometer mag je Wyoming gerust een van de grotere staten van de VS noemen. De vorm van de staat is bijna perfect rechthoekig, net zoals aangrenzende staat Colorado. Er wonen ruim 500.000 mensen. Wil je emigreren naar de VS overweeg dan zeker om in Wyoming te gaan wonen. De levensstandaard ligt hier zo hoog dat deze staat als zesde uit de bus kwam wat betreft levenskwaliteit. Er is bijna geen criminaliteit en de belastingen zijn lekker laag. Genoeg reden dus om Wyoming in overweging te nemen als nieuwe thuisbasis!

Rocky Mountains

De natuur is de grootste reden waarom je deze nog vrij onbekende staat niet mag overslaan. De Rocky Mountains lopen door Wyoming. Gannet Peak is met 4207 de hoogste bergtop en steekt hij er met kop en schouders boven de rest van de Rockies uit. De 'Tetons' liggen in het noordwesten van Wyoming en vallen onder de Rocky Mountains. Een groot deel van deze bergketen valt binnen de grenzen van Grand Teton National Park met Grand Teton, de op een na hoogste top van Wyoming.

Wat meer geïsoleerd liggen de Big Horn Mountains, in het noorden van Wyoming en de Black Hills in het oosten. Toch bestaat Wyoming niet alleen uit hoge bergen en diepe dalen. De ‘High Plains’ in het oosten is onderdeel van de ‘Great Plains’ waar de natuur bestaat uit prachtige, uitgestrekte prairies waar zonnebloemen en katoen weelderig groeien.  

National Parks

In de Verenigde Staten worden grote delen van de natuur beschermd door de National Park Service. De Amerikanen zijn enorm trots op de diverse, prachtige natuur en daarom is het van groot belang dat deze behouden blijft. In Wyoming liggen een aantal gebieden die onder bescherming van de National Park Service vallen en die zeker een bezoekje waard zijn!

Yellowstone National Park (LINK naar Yellowstone NP) met zijn geweldige geisers en het uitgestrekte Yellowstone Lake staat met stip op nummer één. Maar vergeet niet dat je in Wyoming nog zoveel meer natuurlijk schoon kan bewonderen. Neem de Grand Tetons, het National Elk Refuge en nog vele andere geweldige plaatsen waar je echt geweest moet zijn!

Grand Tetons

In 1929 werd de Tetons bergketen tot National Park benoemd. De naam stamt af van het Franse woord voor tepels van toen de Franse kolonisten de noordelijke regio van de VS lange tijd overheersten. Bezoek de Tetons en zie met eigen ogen hoe bijzonder de bergen vanuit het niets lijken te ontspringen in de oostelijke Jackson Hole vallei.

De Tetons zijn ontstaan toen duizenden jaren geleden de aardmantel scheurde. Bergen werden omhoog geduwd en de huidige Jackson Hole vallei zakte honderden meters naar beneden. Het hoogteverschil tussen de hoge bergtoppen en de vallei lag toen op meer dan 9000 meter. Door sterke erosie en het sediment dat de vallei vulde, is dit in de loop van de tijd afgenomen tot ongeveer 2500 meter.

Klimaat

Naast de heftige hoogteverschillen zijn de temperatuurverschillen ook extreem. In de zomer heerst hier een droog en heet klimaat met een temperatuur van boven de 30 graden. De winter is echter streng met veel sneeuw. De temperatuur keldert dan vaak tot -35 graden of lager! De rest van het jaar valt er veel regen. Wees dus voorbereid op de weersomstandigheden wanneer je dit National Park bezoekt!

Flora en fauna

Als je in Jackson Hole bent, geniet je van de mooie flora en fauna. De Snake River, die ontspringt het noorden van Wyoming, baant zich een weg door de vallei en maakt van Jackson Hole een gewilde habitat voor verschillende planten en dieren. Je spot hier grazende bizons, grondeekhoorns, ronddobberende zwanen en elanden spotten. Zo nu en dan laten zelfs coyotes en zwarte beren zich zien. De rotsachtige bodem is prima voor wilgen, sparren en populieren en wilde bloemen. Er zijn verschillende wandelpaden aangelegd wat het National Park dé plek bij uitstek maakt om in de wijde natuur rond te wandelen.

Big Horn Canyon Recreation Area

In het noorden van Wyoming ligt het Big Horn Canyon Recreation Area. Dit gebied wordt beheerd door de National Park Service en loopt door tot in Montana. Nog niet zo lang geleden werd de Big Horn rivier ingedamd door de Yellowtail Dam. Hierdoor ontstond Big Horn Lake. De kloof waarin dit park gelegen is reikt je talloze mogelijkheden aan op het gebied van natuur, geschiedenis en recreatie.

Big Horn Lake is heeft een omvang van ongeveer 114 kilometer. Omdat het meer in zowel Montana als Wyoming ligt, zijn er twee bezoekerscentra: aan beide kanten één. Je kan hier informatie krijgen over de verschillende dieren die je in dit gebied terugvindt. Zo kom je onder andere te weten wat de beste plekken zijn om te vissen op bijvoorbeeld forel.

John D. Rockefeller, Junior Memorial Parkway

Stap in je auto en verken de Rocky Mountain regio per auto! Tussen de grote National Parks Grand Teton National Park en Yellowstone ligt een sfeervolle route. Tijdens je rit geniet je van al het moois dat de natuur hier te bieden heeft. In 1972 werd de zogenaamde ‘Parkway’ gelegd om zo een aaneengesloten geheel te maken van de twee National Parks. De parkway leidt je van het noorden van Grand Teton tot de West Thumb geiser in Yellowstone over een afstand van ruim 40 kilometer.

De Snake River ontbreekt niet in het natuurbeeld van de National Parkway. De rivier doorkruist het gebied richting Jackson Lake. Dit gedeelte van de Snake River is een geweldige plek om even je hengeltje uit te hangen en wie weet vang je wel een grote forel die je 's avonds op de barbecue gooit.

Flaming Gorge National Recreation Area

Op de grens tussen Wyoming en Utah ligt het recreatiegebied van Flaming Gorge. Dit gebied dankt zijn naam aan de grote rode rotsen die het gebied omringen. De Flaming Gorge dam deed het Flaming Gorge Reservoir ontstaan. Dit is het middelpunt van het recreatiegebied waar je naar hartenlust kan kamperen en hiken. Het is een leuke omgeving waar veel te beleven is, ook op het gebied van watersport. Op de nabijgelegen Green River stap je bijvoorbeeld in je bootje om lekker te raften. Ben je niet zo van het raften dan kan je hier ook goed vissen.

Devils Tower National Monument

In de Black Hills van Wyoming ligt de monumentale Devils Tower. In 1906 benoemde  president Roosevelt Devils Tower en het gebied eromheen tot National Monument. Het terrein bestaat uit heuvelachtig en bebost gebied. Bijzonder is dat de 383 meter hoge Devils Tower uit het niets lijkt te ontstaan. Met kop en schouders steekt deze lava toren boven het gebied uit. Indianenstammen, die hier woonden lang voor de Europeanen het gebied ontdekten, hadden verschillende namen voor de heuvel. 'Bears lodge' en 'Bears tipi' om er een paar te noemen.

Het ontstaan van de heuvel is raadselachtig. Men denkt dat het ontstaan met het stollen van bepaalde grondsoorten te maken heeft. Devils Tower bestaat uit een aantal lagen gesteente waarvan het oudste gesteente dateert uit de Triassische periode. Sommige onderzoekers geloven Devils Tower een overblijfsel is van wat ooit een gigantische vulkaan was. Anderen denken dat het een soort storing van magma in de aardkorst is.

Hoe het ook zij, vandaag de dag kan je deze ‘toren’ beklimmen. Hou er wel rekening mee dat het een hele klim is; je doet er tussen de 4 tot 6 uur over! Hou je niet zo van klimmen dan zijn er ook andere activiteiten zoals door de pijnboombossen dwalen en wildlife spotten zoals de coyote, haviken en verschillende soorten amfibieën.

Fossil Butte National Monument

In het zuidwesten van Wyoming, in de koude met ‘sagebrush’ begroeide woestijn, ligt het Fossil Butte National Monument. Hier zijn fossielen gevonden van insecten, planten, vissen en zoogdieren die in heel goede staat verkeren. Deze overblijfselen vertellen ons dat hier vroeger, gek genoeg, een subtropisch klimaat geheerst moet hebben!

Je kan er voor kiezen om dit park op eigen houtje te ontdekken maar er zijn ook Amerikaanse park rangers tot je beschikking die je graag rondleiden. In het bezoekerscentrum zie je eerst de fossielen die hier gevonden zijn. Daarna duik je het park in, te voet of per auto. Ben je nieuwsgierig en wil je het park nog verder leren kennen? In het weekend kan je zelfs archeologen helpen met het vinden van ‘nieuwe’ fossielen!

National Elk Refuge

In Wyoming ligt een reservaat dat geheel gewijd is aan de grote groep elanden die er leven. In 1912 werd dit ‘refuge’ opgericht voor de elanden, die ook wel ‘wapiti’s’ genoemd worden. Vroeger trokken de elanden van Yellowstone naar het zuidwesten van Wyoming om te overwinteren op de uitgestrekte graslanden. Toen de stad Jackson uitgroeide tot een grote stad, blokkeerde het echter de doorgang voor de elanden. Men denkt dat het oorspronkelijke aantal elanden ongeveer 25000 was maar toen hun route werd geblokkeerd is dit aantal ernstig teruggelopen.

Vandaag de dag hebben de elanden een uitgestrekte omgeving van 100 vierkante kilometer aan moerasland helemaal voor zichzelf. Tenminste, naast de bizons, zwanen, schapen en bij hoge uitzondering een grizzly beer. Als je hier bent in de winter, ga dan lekker sleeën. Dan worden er elke dag tochten georganiseerd. Vertrek is vanaf Jackson Hole. Wil je hier meedoen, wees er dan vroeg bij. Er geldt een ‘first come first serve’ mentaliteit.

Heb je genoeg gezien van de elanden dan kan je hier ook prima vissen, vooral op forel. Er gelden hier wel speciale regels voor het vissen dus laat je eerst goed informeren

Seedskadee National Wildlife Refuge

In het zuidwesten van Wyoming ligt het 106 vierkante kilometer grote wildlife reservaat Seedskadee. De naam van dit reservaat stamt af van het Indiaanse woord Siksa-dee-agie, wat ‘rivier van de prairie hoen’ betekent. De Shoshone indianen waren nomaden die hier 700 jaar  geleden naartoe trokken. Zij leefden voornamelijk van het vlees van bizons en gaffelbokken. De eerste sporen van menselijke bewoners stammen echter uit de prehistorie. In de 19de eeuw kwamen Europese stropers naar het gebied met name voor de pelzen van bevers.

Vlakbij het reservaat stroomt de schitterende Green River. Eigenlijk is de grond in dit gedeelte van Wyoming vrij droog maar dankzij de Green River groeien hier veel katoenbomen. Hou je van vogels dan is Seeskadee echt wat voor jou! Er wonen hier veel verschillende soorten zoals kolibries, zwanen, eenden en gele zangers. Handig weetje: om te genieten van dit schitterende stukje Amerikaanse natuur hoef je niet te betalen.Black Hills

Als een geïsoleerd eiland ligt het Black Hills gebergte midden in de Great Plains van Wyoming en South Dakota. Dit gebied kwam in de jaren '70 van de 19de eeuw onder de aandacht van vele Amerikanen tijdens de goudkoorts die toen heerste. Toentertijd was dit gebied belangrijk voor de mijnbouw in de VS. Nu is het toerisme de belangrijkste inkomstenbron. Dit komt mede door Mount Rushmore, het beroemde National Monument met de vier uitgehakte bustes van de eerste vier presidenten van de VS.

De oorspronkelijke bewoners van het gebied zijn de Lakota indianen. Zij woonden hier lang voordat de Amerikanen naar het gebied trokken. De Black Hills is een van de gebieden dat de Amerikanen botweg afpakten van de indianen. Ondanks de juridische stappen die de oorspronkelijke bewoners hebben ondernomen, is het gebied nog steeds in Amerikaanse handen. De indianen werden afgescheept met een schadevergoeding.

 


terug | home
Meer staten...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind U-S-A.nl leuk op Facebookreageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten USA
amerika <i>online</i> - usa  
Amerika Online
Je eigen
Amerika
info | website
tel nr (klik)
djoser - usa  
Djoser
Met oog voor
de wereld
info | website
tel nr (klik)
travelhome - usa  
Travelhome
Campers
info | website
tel nr (klik)
fox vakanties - usa  
FOX Vakanties
Verrereis
specialist
info | website
tel nr (klik)
best of travel - usa  
Best of Travel
specialist in
maatwerk
info | website
tel nr (klik)
amerika plus - usa  
Amerika PLUS
De Amerika
specialist!
info | website
tel nr (klik)
cheap campers - usa  
Cheap Campers
Camper
specialist
info | website
tel nr (klik)
de jong intra vakanties - usa  
De Jong Intra Vakanties
Verre Reizen
Specialist
info | website
tel nr (klik)Valuta omrekenen

EUR

USDliever naar...
© U-S-A.nl