U-S-A.nl : d� Vakantie & Informatie site over USA
Alle bestemmingen USA
nieuwsbrief U-S-A.nl
liever naar...
tips USA
win USA
U-S-A.nl u-s-a.nl  staten & regio  staten  mississippi 

USA.nl - Mississippi

Meer staten...

The 'hospitality state' van het zuiden is zonder twijfel Mississippi. De schitterende natuur en cultuur van deze staat worden vaak 'underrated'. Ben je dus nog op zoek naar een interessante en aparte vakantiebestemming, dan moet je Mississippi zeker in overweging nemen!

De staat ligt in 'the Deep South' en is vernoemd naar de gelijknamige rivier die fungeert als natuurlijke grens in het westen van de staat. De hoofdstad en grootste stad van Mississippi is Jackson. Er wonen in Mississippi ongeveer 3 miljoen mensen waarvan er ruim 184.000 in de hoofdstad wonen. De inwoners van Mississippi zijn gek op crawfish. Hoe ook bereid, door de hele staat zijn deze zoetwaterlangoustines te krijgen! Ze zijn namelijk  talrijk te vinden in Mississippi en daar maken zowel inwoners als toeristen gretig gebruik van. Tast toe!

In Mississippi wonen de meeste Afro-Amerikanen van de VS. Daarnaast wonen er ook nog Latino's en blanken. De blanken zijn het nageslacht van de Europese kolonisten die zich hier vestigden zoals Schotten, Engelsen en Italianen.

 

Geschiedenis

Voor de komst van de Europeanen werd Mississippi bevolkt door Indianenstammen als de Choctaw. Toen in de 16de eeuw de eerste Europeanen door het gebied trokken, op expeditie, waren er voor het eerst buitenlandse invloeden in het gebied. In de 17de eeuw werden verschillende vestingen gebouwd door de kolonisten. Fort Maurepas was één van de eerste 'settlements' samen met Fort Rosalie, nu Natchez geheten. Het gebied is van zowel de Fransen als de Spanjaarden geweest om uiteindelijk halverwege de 18de eeuw overgedragen te worden aan de Britten.

In 1817 werd Mississippi opgenomen in de Union. Vanwege de goedlopende handel in katoen werd de staat als maar rijker. Het aantal slaven in de staat nam halverwege de 19de eeuw zo toe, dat ze meer dan dan de helft van de populatie besloegen. Mississippi was de tweede staat om zich af te scheiden van de Union en zich aan te sluiten bij het Confederaat. De oorlog werd gewonnen door de Union oftewel de noordelijke Verenigde Staten. In 1870 werd Mississippi opnieuw opgenomen in de Union.

Voor Afro-Amerikanen was het dagelijks leven een grote strijd tegen de segregatie. Ook Mississippi voerde de zogenaamde Jim Crow Laws door, welke de segregatie alleen maar meer stimuleerden ook al pretendeerden ze als hulpmiddel te dienen.Deze Jim Crow Laws samen met de nieuwe grondwet zorgden ervoor dat eind 19de eeuw de Afro-Amerikanen geen stemrecht meer hadden en het racisme alleen maar te bevorderen. Veel blanken waren aanhangers van racistische bewegingen. Het lynchen van Afro-Amerikanen zonder een proces was een strafvervolging die veel voorkwam.

Mede door het racisme en de overstromingen begin 20ste eeuw, migreerden veel Afro-Amerikanen naar steden als New York, Baltimore en Chicago. Vandaar dat Chicago ook heden ten dage nog steeds bakermat is van muziekgenre's als jazz en blues. Gedurende de 20ste eeuw was discriminatie en separatisme nog steeds een 'issue' in Mississippi. Pas in 1995 werd de slavernij in Mississippi officieel afgeschaft toen de staat het 13de amendement symbolisch aannam. Tot die tijd werd slavernij hier nog gedoogd.

In tegenstelling tot voor de oorlog is Mississippi vandaag de dag de armste staat van de VS. Veel Afro-Amerikanen die er nog wonen leven nog steeds op vooroorlogse manier en moeten vechten om het hoofd boven water te houden.

Geografisch

In het zuiden grenst Mississippi aan Louisiana en de Golf van Mexico. In het westen ligt de Mississippi rivier met daarachter Arkansas en een gedeelte van Louisiana. In het oosten ligt Alabama en in het noorden grenst het aan Tennessee. Een groot aantal rivieren lopen door Mississippi, afgezien van de Mississippi rivier zelf. Onder andere de Yazoo rivier en de Big Black River stromen door de vlaktes van de staat.

Het overgrote deel van Mississippi is dichtsbebost en behoord tot het East Coastal Plain. Het landschap is wat heuvelachtig met veel bebossing. In de hele staat zal je nergens bergen tegenkomen; Woodall Mountain is ongeveer 245 meter het hoogste punt in de Cumberland Mountains. Aan de Golf van Mexico in het zuiden ligt een zeestraat genaamd de Mississippi Sound. De 'sound' is ongeveer 145 kilometer lang en langs de zuidkant liggen een aantal barrière eilandjes. Deze behoren tot het Gulf Island's National Seashore National Park.

Overstromingen

Wie de geschiedenisboeken er op naslaat komt er al gauw achter dat Mississippi erom bekend staat regelmatig te overstromen. Dit heeft de staat door de jaren heen al vele miljoenen dollars gekost. In de jaren na de Amerikaanse burgeroorlog, toen de vele veldslagen tussen de Union en het Confederaat de dammen flink beschadigd had. Laat in de 19de eeuw besloot men dat de dammen hoger gemaakt moesten worden en honderden blanke en Afro-Amerikaanse werkers namen deze taak op zich.

In de jaren '20 werden de dammen opgetrokken tot ongeveer 6.5 meter. Zelfs deze hoogte kon het water niet buiten het laaggland van Mississippi houden. In 1927 was er sprake van 'the Great Flood'. Grote delen van de staat kwamen hierbij onder water te staan. Alle oogst en de gewassen werden verwoest door deze overstroming en de schade liep hierdoor in de miljoenen dollars.

Klimaat

Tegenover een prachtige natuur staat een aangenaam klimaat. De ligging van Mississippi ten opzichte van de Golf bepaalt het klimaat van de staat grotendeels. Het is er subtropisch met lange zomers die behoorlijk heet en benauwd aanvoelen. 's Winters is het weer erg mild en temperaturen liggen rond de 10 graden Celsius.

Temperaturen bereiken 's zomers de 30 graden Celsius met uitschieters tot ongeveer 35 graden. Hoe zuidelijker je komt, hoe vochtiger het weer is. Hier valt jaarlijks de meeste regen en 's zomers kunnen er tropische stormen voor komen. Orkanen doen het gebied jaarlijks meerdere keren aan. Vooral aan de kust kunnen ze voor overlast zorgen. Neem orkaan Katrina die, naast Louisiana, ook Mississippi flink heeft getroffen. Ook hier vielen veel doden en was de schade in plaatsen als Gulfport en Biloxi aanzienlijk. 

Jackson

De stad Jackson werd gesticht in 1822. In tegenstelling tot veel andere steden ligt Jackson niet aan de Mississippi River maar aan de Pearl River. Dit zorgde ervoor dat de ontwikkeling van de stad veel later begon dan bij de aan het water gelegen steden. Pas na de burgeroorlog kwam deze op gang.

Geschiedenis

Voor het stichten van de stad was Natchez de hoofdstad van het toenmalige Mississippi. Toen er begin 19de eeuw een expeditie werd ondernomen naar Jackson, wat toentertijd Parkerville heette, kwam hier verandering in. Parkerville was gesticht door een Fransman, Louis Lefleur, een handelaar die vond dat de staat nood had aan een centraal gelegen hoofdstad. Jackson dankt zijn naam aan de 7de president van de VS, Andrew Jackson, die een belangrijke slag bij New Orleans had gewonnen. Dit was in het begin van de Amerikaanse burgeroorlog.

Jackson was lange tijd strijdtoneel van mensenrechtenactivisten. Dit om twee redenen: het was de hoofdstad van Mississippi en een groot aantal Afro-Amerikanen die in de staat woonden begonnen in opstand te komen. In de jaren '60 werkten scholen en universiteiten mee aan het opheffen van de segregatie. Het zogenaame Tougaloo College kreeg de status Civil Rights Trail van de National Park Service omdat het veel moeite heeft gedaan discriminatie tegen te gaan.

Klimaat

Het klimaat waarin de stad verkeert is over het algemeen subtropisch. De zomers zijn vochtig en heet en de winters zijn mild. Er is geen periode waarin regenval erger is dan in andere periodes maar in de zomer is het gebied wel gevoelig voor onweer- en hagelbuien.

Verscheidene National Parks

Mississippi is de trotse bezitter van meerdere eigendommen van de National Park Service. In Vicksburg, Natchez en Tupelo vind je historische monumenten die te maken hebben met de Amerikaanse Burgeroorlog en in het zuiden liggen de schitterende 'barrier islands' van de Gulf Island National Seashore.

Gulf Island National Seashore

Voor de kust van Mississippi, Alabama en Florida ligt een National Park bestaande uit barrière eilanden. Het behoud van deze eilanden is, zowel op historisch als ecologisch gebied van belang voor de VS. De eilanden die voor de kust van Alabama liggen vormen geen onderdeel van het National Park zo besloot de National Park Service. Dit, ondanks eerdere speculaties dat ze er wel bij zouden gaan horen.

Aan de Mississippi zijde van het 'park' liggen prachtige stranden en verschillende plekken die van historisch belang zijn in de Amerikaanse cultuur. De eilanden voor de kust van Mississippi zijn verschillend van de eilanden aan Florida zijde. Je kunt ze bijvoorbeeld alleen per boot bereiken, terwijl de Florida eilanden wel per auto te bereiken zijn.

Er leven tevens veel verschillende diersoorten en de natuur is heel typerend voor dit deel van het zuiden. Op de eilanden Petit Bois en Horn is een gebied van een paar vierkante kilometer extra beschermd Gulf Islands Wilderness geheten. In de jaren '70 werden de eilanden onder bescherming gesteld van de National Park Service. Gulf Islands Wilderness werd in 1978 aangewezen als extra beschermd gebied.

Heb je zin om op een actieve manier je vakantie te beginnen of te besluiten? Dan moet je hier echt naartoe! Het is mogelijk om te kamperen op de eilanden op de daarvoor aangewezen 'camping grounds'. Op de eilanden is genoeg vertier; wat dacht je vna ongestoord wandelen of te 'biken' door de schitterende natuur? In de zogenaamde 'bayou's', beekjes, kan je vissen of boottochtjes maken. Op de eilanden kan je ook meedoen aan een begeleid programma waarbij een parkranger je wegwijs maakt, misschien wel heel leerzaam!

De schitterende stranden van de barrière eilanden zijn dé plek bij uitstek waar je 's zomers moet zijn om te kunnen relaxen. Op West Ship Island is een plek waar de waterratten onder ons naar hartenlust kunnen zwemmen. Natuurlijk kan je ook een boottochtje om de eilanden maken. Zeker zo leuk!

 


terug | home
Meer staten...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind U-S-A.nl leuk op Facebookreageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten USA
amerika <i>online</i> - usa  
Amerika Online
Je eigen
Amerika
info | website
tel nr (klik)
djoser - usa  
Djoser
Met oog voor
de wereld
info | website
tel nr (klik)
travelhome - usa  
Travelhome
Campers
info | website
tel nr (klik)
amerika plus - usa  
Amerika PLUS
De Amerika
specialist!
info | website
tel nr (klik)
cheap campers - usa  
Cheap Campers
Camper
specialist
info | website
tel nr (klik)
best of travel - usa  
Best of Travel
specialist in
maatwerk
info | website
tel nr (klik)
fox vakanties - usa  
FOX Vakanties
Verrereis
specialist
info | website
tel nr (klik)
de jong intra vakanties - usa  
De Jong Intra Vakanties
Verre Reizen
Specialist
info | website
tel nr (klik)Valuta omrekenen

EUR

USDliever naar...
© U-S-A.nl