U-S-A.nl : d� Vakantie & Informatie site over USA
Alle bestemmingen USA
nieuwsbrief U-S-A.nl
liever naar...
tips USA
win USA
U-S-A.nl u-s-a.nl  staten & regio  staten  south carolina 

USA.nl - South Carolina

Meer staten...

Een echte Southern Experience krijg je in de schitterende staat South Carolina. Deze staat wordt vaak in een adem genoemd met de woorden avontuur en schoonheid. Een combinatie van deze twee woorden zijn een belofte voor jouw vakantie in South Carolina. Reis af naar South Carolina en laat je verleiden door de diverse natuur en de gastvrijheid van de inwoners!

De bijnaam van South Carolina is Palmetto State. De staat kreeg deze bijnaam omdat de 'state tree' van South Carolina een palmboom soort is, namelijk de Sabal Palmetto. Deze palm groeit aan de kust en kan wel 20 meter lang worden!  In het noorden van zuidelijk USA ligt de staat South Carolina. Een prachtige staat gelegen aan de oostkust van de Verenigde Staten. De staat kreeg de naam South Carolina ten tijde van de Engelse overheersing. De naam refereert aan Charles I, de vader van de toen zittende Britse koning Charles II.

Op 23 may 1788 was South Carolina de achtste staat die toe zou treden tot de Verenigde Staten. Columbia is de hoofdstad van South Carolina en de staat heeft een populatie van ongeveer 4.5 miljoen inwoners. Greenville en Charleston zijn twee andere grote steden van South Carolina.

Geschiedenis van South Carolina

Nog geen eeuw nadat South Carolina was toegetreden tot de VS, in 1860, was het de eerste staat die zich afsneed van de Verenigde Staten en zich aansloot bij het Confederaat. Net zoals in Alabama kregen Afro-Amerikanen na de Amerikaanse Burgeroorlog meer rechten. Toch was racisme en rassenscheiding lange tijd aan de orde van de dag. Hoewel ze in de ruime meerderheid waren, werden Afro-Amerikanen gedomineerd. Zo mochten ze samen met arme blanke mensen niet stemmen.

Dankzij de florerende landbouw van, met name katoen, was South Carolina in de 20ste eeuw lange tijd een succesvol producerende textielstaat. De laatste jaren is de textiel industrie wat teruggelopen aangezien men zich meer is gaan focussen op meer winstgevende activiteiten zoals de auto-industrie en het toerisme.

Geografisch

In het noorden grenst de staat aan North Carolina, in het westen en het zuiden aan Alabama en de Savannah rivier. In het oosten vormt de Atlantische Oceaan de natuurlijke grens. Aan de kust liggen havensteden zoals Georgetown en Charleston. Qua klimaat is South Carolina een typisch zuidelijke staat. Met name landinwaarts is het klimaat subtropisch met benauwde maar hete zomers.

Het noorden

Het landschap van South Carolina is overweldigend mooi. Beginnend in het noorden in 'the Upcountry', bevind je je in heuvelachtig, bebost gebied.  'Upstate' is waar de Blue Ridge Mountains liggen. Sassafras Mountain is met zijn 1085 meter het hoogste punt. De natuur is hier schitterend en er liggen hier dan ook een aantal parken die de natuur moeten beschermen.

Whitewater

Whitewater oftewel wild water rivieren herken je aan de stroomversnellingen en de witte kleur. Je vindt ze in berg- en heuvelachtige gebieden, zolang het landschap maar hellend is. Ze zijn ideaal om op te raften vanwege de enorme power en snelheid waarmee de rivier zich een weg baant door het landschap. Het bergachtige noorden is het land van de watervallen en de whitewater rivieren. Zelf vinden de inwoners van South Carolina dat iedereen die de staat bezoekt, tenminste een keer de Chattooga rivier afgeraft moet hebben!

En of ze gelijk hebben! Het zogenaamde whitewater raften op deze wilde rivier met zijn enorme stroomversnellingen geeft je zeker een adrenaline kick! Daarnaast staat het gebied ook bekend vanwege de vele watervallen. Tussen de kliffen stort het water zich  tientallen meters de diepte in.

Rivierenland

In de middenregio van South Carolina liggen schitterende rivieren zoals Lake Murray en Lake Marion, waar je zeker naartoe moet als je van vissen houdt. Daarnaast kan je er op een warme dag perfect waterskiën, hiken en mountainbiken op een van de daarvoor aangelegde paden. Enjoy!

Blackwater

In South Carolina heb je whitewater rivieren, maar ook blackwater rivieren. Kenmerken van zo'n rivier is dat het water nogal donker van kleur is. Het zijn vaak diepe maar rustige rivieren die stromen door moerassige gebieden. Het midden van South Carolina staat bekend vanwege zijn schitterende rivieren. De rivieren rondom de hoofdstad zijn geliefd vanwege de kayak en kano trips die je er kan maken. Met name blackwater rivier de Edisto is erg geliefd voor zulke tochten. De Edisto voert 330 kilometer door het landschap van South Carolina en is op geen enkele plek ingedamd.

De kust

Onder de Amerikanen heel populair maar daarbuiten vrij onbekend zijn de stranden van South Carolina. Picture this: Eindeloze, maagdelijk witte zandstranden waar je urenlang not a living soul tegen hoef te komen, op een verdwaalde zeeschildpad of krab na. Ben je liever volop onder de mensen dan is dit ook geen probleem. Er zijn een aantal plekken aan de kust van South Carolina waar je niet ontkomt aan de menigte en je overal attracties hebt. Grand Strand en dan met name Myrtle Beach zijn hiervan een voorbeeld.

Myrtle Beach

Golfbanen, vijfsterrenhotels, een eindeloze boulevard. Dit zijn kreten die passen bij een badplaats als Myrtle beach. Het plaatsje is onderdeel van Grand Strand, een kustgebied in het noorden van South Carolina, waar meerdere stranden onder vallen. Wat Myrtle beach de ideale plaats maakt voor familie vakanties zijn de voorzieningen. Op het gebied van gastronomie, uitgaan en andere attracties kom je hier niets te kort!

Klimaat

Over het algemeen is South Carolina een staat met gemiddeld veel neerslag per jaar. Aan de kust regent het met name in de zomer best veel. Het klimaat is vochtig en heet met temperaturen rond de 30 graden. In het kustgebied zijn de winters mild met zo'n 16 graden, waarbij de temperatuur zo nu en dan onder het vriespunt duikt. In de winter valt er zelden sneeuw, wat vaker voorkomt is ijzel. 

Wat ook niet ongewoon is zijn tropische stormen en orkanen tijdens het zogenaamde 'hurricane season' dat loopt van juni tot november. Het is zeker niet de staat die er het meest bekend om staat maar wees je er wel van bewust:. Als je langs de kust cruist van deze schitterende staat dat je zomaar een tropische storm of een hevige onweersbui op je dak zou kunnen krijgen!

Columbia

De stad Columbia is de hoofdstad van South Carolina en heeft zijn naam te danken aan de ontdekkingsreiziger Columbus. Het is tevens de grootste stad van South Carolina met een stedelijke agglomeratie van ruim 700.000 inwoners. De stad werd in 1786 gesticht als hoofdstad van South Carolina en tegenwoordig wordt Columbia beschouwd als één van de meest aangename steden van de VS om te wonen.

Geschiedenis

Columbia is gebouwd op de zogenaamde 'fall line'. Dit is een onzichtbare grens waar de Appalachen overgaan in laagland. De rivieren die in het gebied stromen zijn doorgaans stroomopwaarts onbevaarbaar. Men kwam er in de 18de eeuw achter dat stroomafwaarts deze stromen ideaal waren om molens te laten werken. Aan het begin van de vorige eeuw waren er in de stad maar liefst 6 werkende molens waardoor het steeds beter ging met de economie van Columbia. Dankzij deze molens werd Columbia in de 20ste eeuw gezien als een welvarende stad met de productie van textiel als voornaamste inkomstenbron.

Rassenscheiding

In South Carolina was rassenscheiding tot ver in de 20ste eeuw de normaalste zaak van de wereld. Toch werd in de jaren ‘40 in Columbia de eerste poging gedaan om discriminatie uit te bannen. Afro-Amerikaanse leraren kregen vanaf dat moment hetzelfde loon als hun blanke collega’s.

Pas in de jaren ’60 kwam het afschaffen van de rassenscheiding op andere vlakken op gang. De eerste Afro-Amerikaanse studenten werden toegelaten op universiteiten en de stad zette een stop op discriminatie bij het aannemen van personeel. Vanwege deze progressieve, anti-racistische instelling won de stad in 1964 de All-America City Award.

The big friendly

Een van de bijnamen van Columbia is 'the big friendly'. Deze nickname heeft de stad gekregen vanwege de typisch zuidelijke gastvrijheid. Tevens verhuizen de laatste jaren steeds meer mensen naar deze streek vanwege de hoge levensstandaard en de aanlokkelijke omgeving.

Edventure

Als je met de kids op stap bent is  Edventure een leuke uitstap die je niet snel zal vergeten! Op meer dan 6000 vierkante meter heeft men een museum speciaal voor kinderen van alle leeftijden gebouwd!  Het museum heeft verschillende exposities variërend van informatie over het menselijk lichaam maar ook over andere culturen. Er wordt op een kindvriendelijke manier informatie gebracht over onder andere West-Afrika en deze cultuur maar ook over Vietnam en Vietnamese gebruiken.

Erg interessant is de grote plastic pop die in het museum staat, genaamd Ed. Waarom is deze pop zo belangrijk dan? Nou je kan er met de kids en al door heen wandelen en in klimmen om zo op een avontuurlijke manier kennis te maken met de werking en organen van het menselijk lichaam. Zeker doen! Naast deze exposities zijn er nog genoeg andere voorstellingen te bezichtigen die interessant zijn voor kinderen maar ook zeker voor jezelf. Zo leer je nog eens wat bij!

Finlay park

In het hart van Columbia ligt Finlay park. Het park is vernoemd naar voormalig burgemeester Finlay en is tevens het drukstbezochte park van de hele stad. Dit park is een echte aanrader als je even wil uitrusten of de benen wil strekken. Leuk voor de hele familie! 

Je kan er lekker picknicken op een zonnige dag, de kinderen kunnen ravotten in een van de speeltuinen en zelf kan je lekker ronddwalen over de paden van het park. Er is een cafeetje in het park dus na het wandelen en spelen kan je hier lekker uitrusten en genieten van een drankje.

Het park is in 1990 heropend en is sindsdien de trots van Columbia. Het is in bezit van een schitterende waterval met kabbelend water dat over een aangelegde rotspartij het meer instroomt. Doorgaans zijn er gratis concerten van alle soorten muziekgenres. In de zomermaanden kan je op vrijdagavonden vaak zelfs in de open lucht films kijken!

Congaree National Park

Sinds 2003 heeft South Carolina er een National Park bij, namelijk het Congaree National Park. Het park is een van de kleinste National Parks in de VS, met maar 89 vierkante kilometer. De rivier Congaree stroomt door het park wat het een vruchtbaar gebied maakt met weelderige flora en prachtige fauna.

Dit park behelst het laatste stukje hardhouten oerbos, old growth forest genoemd, wat wil zeggen dat dit bos al eeuwen bestaat en zijn unieke en oorspronkelijke kenmerken behouden heeft. Er groeien voornamelijk loofbomen, waarvan de moerascipres het beste voorbeeld is. Deze schitterende boom komt alleen voor op drassige ondergrond en kan tot wel 40 meter groot worden.

Qua wildlife zou je op het land beren, coyotes en lynxen tegen kunnen komen. In het water van de Congaree rivier of een van de schitterende kreken wonen slangen, schildpadden en alligators. Je kan prachtig wandelen in het park op de daarvoor aangelegde paden. De Boardwalk Loop is een geliefd wandelpad, waarbij je door de drassige omgeving op je eigen houtje de natuur kunt verkennen. Wil je wat meer actie? Ga dan het water op! Je kan het moeras verkennen onder begeleiding per boot of per kano.Fort Moultrie National Monument

Ben jij geïnteresseerd in alles wat met oorlog te maken heft? Dan is het Fort Moultrie aan de haven van Charleston een must-see. Dit gebied was voor South Carolina van groot belang om te beschermen, met name tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. Toen South Carolina zich terugtrok uit de Union vocht men hier halverwege de 19de eeuw tegen de noordelijke Verenigde Staten.

Al in de 18de eeuw werd Sullivan’s Island, waar Fort Moultrie op gebouwd is, gebruikt om de Britten buiten te houden. Urenlange gevechten waren aan de orde van de dag, maar het verzet bleef overeind staan en de Britten trokken zich terug. Toen de vrede wedergekeerd was, werd een van de forten vernoemd naar de bevelhebber ten tijde van de strijd tegen de Britten, ene William Moultrie. Toen de Amerikaanse Burgeroorlog aanbrak, werden Fort Sumter en Fort Moultrie ernstig gebombardeerd maar wonder boven wonder bleef de verdediging staan.

Fort Moultrie ten tijde van WW II

Ten tijde van Wereldoorlog II bleek Fort Moultrie niet te voldoen aan alle gemoderniseerde apparatuur waarmee de haven aangevallen kon worden. Het Fort bleef de functie van controlepost behouden tijdens WWII. Ruim 171 speelde dit fort een belangrijke rol in de verdediging van de VS, vandaar dat er een grote historische waarde aan vasthangt.

Er is een bezoekerscentrum aangelegd en een museum om mensen er van bewust te maken welke belangrijke rol dit fort gespeeld heeft voor Amerika. Tevens is dit National Monument in bezit van de grootste collectie kust verdedigingsmechanismen in de hele VS.

Savannah River National Wildlife Refuge

In 1927 werd vlakbij de stad Savannah in Georgia het National Wildlife Refuge van de Savannah River gesticht. Ben je in de buurt van de grens met Georgia? Begeef je dan in een land van loofbossen en moerasland, waar veel dieren zoals krokodillen, salamanders, de majestueuze Amerikaanse zeearend en heel veel andere soorten vogels.

Het park is 118 vierkante kilometer groot, waarvan 61 vierkante kilometer in South Carolina ligt. Er stroomt voor bijna 100 kilometer aan water door het park: er lopen overal stroompjes en kreken door het park. Veel vogels, waaronder wilde eenden, trekken jaarlijks naar dit gebied om te overwinteren wat het een uitstekende plek maakt voor vogelliefhebbers.

In het park kan je wandelen en fietsen om het gebied te verkennen. Er zijn verschillende routes die je kan volgen door het park, waaronder The Cistern Trail en de Tupelo Trail. Ook vissers kunnen hun hart hier ophalen. Ze kunnen hier namelijk het grootste deel van het jaar prima zoetwater vissen.

 


terug | home
Meer staten...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind U-S-A.nl leuk op Facebookreageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten USA
amerika <i>online</i> - usa  
Amerika Online
Je eigen
Amerika
info | website
tel nr (klik)
djoser - usa  
Djoser
Met oog voor
de wereld
info | website
tel nr (klik)
travelhome - usa  
Travelhome
Campers
info | website
tel nr (klik)
fox vakanties - usa  
FOX Vakanties
Verrereis
specialist
info | website
tel nr (klik)
best of travel - usa  
Best of Travel
specialist in
maatwerk
info | website
tel nr (klik)
cheap campers - usa  
Cheap Campers
Camper
specialist
info | website
tel nr (klik)
amerika plus - usa  
Amerika PLUS
De Amerika
specialist!
info | website
tel nr (klik)
de jong intra vakanties - usa  
De Jong Intra Vakanties
Verre Reizen
Specialist
info | website
tel nr (klik)Valuta omrekenen

EUR

USDliever naar...
© U-S-A.nl