U-S-A.nl : d� Vakantie & Informatie site over USA
Alle bestemmingen USA
nieuwsbrief U-S-A.nl
liever naar...
tips USA
win USA
U-S-A.nl u-s-a.nl  staten & regio  staten  alabama 

USA.nl - Alabama

Meer staten...

Alabama wordt ook wel het hart van the South genoemd en geografisch gezien komt dit aardig overeen! In het oosten grenst de staat aan Georgia en in het westen aan Mississippi. De staat telt ruim 4.5 miljoen inwoners en de hoofdstad van Alabama is Montgomery. De grootste stad van Alabama is echter Birmingham, met ongeveer 230.000 inwoners. Tennessee ligt ten noorden van Alabama en in het zuiden ligt Florida. Alabama is gezegend met een klein streepje kust, dat grenst aan de Golf van Mexico.

Geschiedenis

Net als alle andere zuidelijke staten, was ook Alabama onderdeel van het strijdtoneel van de Amerikaanse Burgeroorlog en ook van de slavernij. In 1819 werd de staat benoemd tot 22ste staat van de Verenigde Staten. Omwille van de vruchtbare grond in Alabama en de vrij vlakke omgeving trokken veel blanken naar het gebied. Zij namen Afro-Amerikaanse slaven met zich mee die onder meer katoen moesten verbouwen op de akkers van de blanken. De katoenproductie bracht deze streek veel welvaart maar deze rijkdom was van korte duur.

De burgeroorlog brak uit en Alabama koos de kant van het Confederaat. In 1861 sneden zij zich af van de Verenigde Staten samen met een aantal andere zuidelijke staten. In 1865 werd uiteindelijk de slavernij afgeschaft en aan het einde van de Burgeroorlog werd Alabama in 1868 opnieuw aan de VS toegevoegd. De overheersing van de blanken ging onverminderd door, het afschaffen van de slavernij ten spijt. Pas laat in de 20ste eeuw werden flinke veranderingen doorgevoerd om een stop te zetten op het uitbuiten van de Afro-Amerikanen en deze mensen meer rechten te geven.Klimaat

In tegenstelling tot de rest van de staat is de noordelijke regio van Alabama bergachtig. Hier loopt ook de Tennessee rivier die zich een weg baant door het rurale landschap. Het gevolg is een prachtige vallei waar de rivier op verschillende plekken vertakt en heeft gezorgd voor meertjes en beekjes. In dit gedeelte van de staat is het over het algemeen ook wat kouder door de nabijheid van de Appalachen. Meer naar het zuiden zijn de invloeden van de Golf van Mexico duidelijk voelbaar; het klimaat is er subtropisch met een heerlijk temperatuurtje, en dit bijna het gehele jaar door.

Als je goed tegen de hitte kan dan is het geen probleem om Alabama in de zomer te bezoeken. De staat kent heetste zomers van de hele VS. Het voelt vaak benauwd en klam aan met een temperatuur van gemiddeld 32 graden. Tropische regenbuien en zelfs orkanen zijn in het zomerseizoen vrij normaal en richten jaarlijks veel schade aan. De winters zijn er gematigd, de temperaturen dalen zelden onder het vriespunt en sneeuw is dan ook een vrij zeldzaam verschijnsel.

Montgomery

Eens de hoofdstad van de geconfedereerde, zuidelijke staten is Montgomery vandaag de dag nog steeds een hoofdstad, maar dan van één staat, namelijk Alabama. Nu is het een rustige provinciale stad met bijna 202.000 inwoners, maar tot een halve eeuw geleden was dit bijna ondenkbaar.

Een bewogen geschiedenis

De onrust brak aan niet lang na het ontstaan van de VS. Tijdens de Amerikaanse burgeroorlog waren er een aantal staten in het zuiden die zich afsneden van de rest van de Verenigde Staten Zodoende werd Montgomery in 1861 officieel hoofdstad van 'het zuiden'. Dit was van korte duur toen de hoofdstad verplaatst werd naar Richmond in Virginia. In 1955 werd Rosa Parks een legende omdat ze haar stoel niet wilde afstaan in de bus. In Alabama was de beruchte Ku Klux Klan actief en er werd volop gediscrimineerd. Zo ook in de bussen van Montgomery. Er waren een aantal rijen stoelen gereserveerd voor de Afro-Amerikanen en als de blanken niet meer konden zitten moesten ook deze stoelen afgestaan worden.

Parks werd hiervoor gearresteerd. Als reactie hier op boycotten Afro-Amerikanen de stadsbussen van Montgomery voor 381 dagen. De boycot stopte toen het hooggerechtshof besloot tot een stop op de rassenscheiding in bussen. De stadsbussen van Montgomery zijn inmiddels een begrip door de Montgomery Bus Boycot.

Rosa Parks museum

Ter nagedachtenis aan de gebeurtenissen in de bus en de rassenscheiding is er een museum opgericht. Hier kan je op een groot scherm de gebeurtenissen, die destijds plaatsvonden, volgen. Dit zijn onder andere beelden van het protest. Het officiële politierapport dat opgemaakt werd tegen Rosa Parks kan je hier ook lezen. Duik terug in de tijd en waan je in het oude Amerika waar rassenscheiding de gewoonste zaak van de wereld was.

Montgomery Zoo

Leuk voor de kids maar ook zonder kinderen is deze dierentuin erg leuk om te bezoeken. Er is getracht om de dieren in een zo natuurlijk mogelijke habitat te laten leven. Dus geen kooien en dieren die op een oppervlakte van één vierkante meter worden gehouden.

De dierentuin werd in 1972 geopend en oorspronkelijk was deze gesitueerd in het park van Montgomery. De dierentuin werd verplaatst vanwege uitbreiding. Het park telt maar liefst 700 diersoorten en is opgedeeld in de verschillende werelddelen.
Ieder werelddeel wordt vertegenwoordigd door een aantal dieren uit die regio. Er zijn kangoeroes uit Australië, Banteng runderen en Bengaalse tijgers uit Azië, zebra's en gazellen uit Afrika en apen en lama's uit Zuid-Amerika. Natuurlijk ontbreken Noord-Amerikaanse dieren ook niet, zoals de bizon en de eland.

Montgomery Museum of Fine Arts

Sinds 1930 is het Montgomery Museum of Fine Arts een toonaangevend museum op het gebied van kunst. Ruim 20 jaar is het gevestigd in het Wynton M. Blount Cultural Park De focus van het museum ligt op het verzamelen en het behoud van kunstobjecten en de collectie bestaat voornamelijk uit kunst die uit Amerika komt. Vrij regelmatig verandert het museum van exposities en er zijn ook een aantal vaste items die je permanent kan bezichtigen. Voor kinderen is het ook een leuk museum. Er wordt namelijk een interactief programma aangeboden dat het voor zowel jong als oud interessant maakt om dit museum te bezoeken.Birmingham

Looking for something more out of the ordinary? Go Birmingham! “More Magic than Ever”, dat is het verrassende motto van Birmingham. En de stad doet zijn naam eer aan door zich constant te vernieuwen. De laatste jaren wordt er veel ondernomen om het centrum te moderniseren en nieuwe attracties en restaurants schieten als paddestoelen de grond uit! Dit is de grootste stad van Alabama. Het is een gezellige stad die ongeveer in het midden van Alabama ligt en waar genoeg te doen is. Zijn naam heeft de stad te danken aan het Engelse Birmingham dat lange tijd het industriële hart van Engeland was.

Pittsburg of the South

De stad werd in gesticht in 1871 na de Amerikaanse burgeroorlog. Alabama krabbelde weer op en langzaam ging het steeds beter met de economie. De staat begon zich steeds meer te industrialiseren en de productie van ijzer en staal werd een belangrijk onderdeel van de economie. Vanwege de nadruk op deze producten wordt de stad ook wel Pittsburg van het zuiden genoemd. In het noordelijk gelegen Pittsburg draait de industrie namelijk ook gecentreerd om de productie van ijzer en staal.

Birmingham in de geschiedenis

Rondom Birmingham werden grondstoffen gedolven zoals kool en ijzer. Deze producten werden gebruikt voor het vervaardigen van staal. Dit zorgde ervoor dat men steeds dichterbij de stad wilde wonen en steden als Birmingham groeiden explosief. Deze stad kreeg de bijnaam ´Magic City´ en niet zonder reden.

In het begin van de 20ste eeuw groeide het inwoneraantal van de stad zo snel dat Birmingham in een klap de grootste stad van de VS werd! Er wonen iets meer dan 300 000 mensen in de stad en het inwoneraantal neemt jaarlijks nog steeds flink toe. Vandaag de dag telt Birmingham nog steeds mee in de zakenwereld en wordt het beschouwd als een van de grotere businesscentra van het land.

Things to do

Birmingham is zonder meer een typisch zuiderse stad waar gezelligheid en gastvrijheid vooropstaan. Je kan er genieten van de gastronomische hoogstandjes uit de zuiderse keuken namelijk de welbekende grill en barbecue restaurants, een cultureel uitstapje maken of misschien wel een lekker potje golfen op een schitterende golfbaan even buiten Birmingham! Whatever you do, it's up to you!

Birmingham Museum of Art

In Birmingham zijn een aantal musea die je kan bezichtigen. Eén van de meest interessante is het Birmingham Museum of Art. Het museum heeft een omvangrijke collectie van 15.000 kunstwerken en is daarmee één van de grootste musea in de omgeving.  Het is een erg geliefd museum waar je kunstwerken uit alle uithoeken van de wereld kan bezichtigen. De grondvesten van het museum dateren uit begin vorige eeuw en in 1951 werd het museum bijna helemaal in zijn huidige staat geopend. Het museum ligt in het noorden van het centrum van Birmingham.

Collectie

De vaste collectie van het museum bestaat uit Afrikaanse, Afro-Amerikaanse, Aziatische en Europese werken die stammen uit verschillende tijdperken. Over het algemeen is de entree tot het museum gratis maar bij hoge uitzondering wordt er een vergoeding gevraagd. Het museum heeft namelijk ook wisselende exposities waarvan een wel heel bijzonder was. In 2007 kon je hier een grote collectie van overblijfselen uit Pompeï bewonderen. Deze speciale expositie bevatte originele stukken uit de Klassieke Oudheid die de uitbarsting van de vulkaan overleefden.

Library

Aan dit schitterende museum ligt een bibliotheek die het overgrote deel van de dag geopend is voor publiek. De meeste boeken gaan over kunstonderwerpen die je in het museum zelf ook terug kan vinden maar ook catalogi vind je hier terug. Voor de boekenwurm is dit erg interessant, het is namelijk een vooraanstaande bibliotheek en de grootste in het zuid-oosten van de VS. 
 
Alabama Jazz Hall of Fame

Alabama is één van de muzikale staten in het zuiden van de VS. Ook in Birmingham word je hier aan herinnerd. De Afro-Amerikaanse roots zijn ook hier niet uit te wissen en naast het Civil Rights Institute en de schitterende Sixteenth Street Baptist Church ligt hier ook de Alabama Jazz Hall of Fame.

Zowel jazz-kenners als -leken is dit een leuk uitstapje. In 1978 werd deze muziekhal geopend. Enkele grote jazzlegendes die Alabama heeft voortgebracht worden hier herdacht door middel van exposities. Een paar namen zijn Nat King Cole en Duke Ellington.

Red Mountain, Vulcan Park

Eén van de meest interessante plekken om te bezoeken als je in Birmingham bent is ongetwijfeld Red Mountain. Tegenwoordig ligt deze berg in het Red Mountain park. Het park is zo groot dat het als stadspark zelfs Central Park in New York voorbijstreeft! Je kan er heerlijk wandelen,  je uitleven op het voetbalveld of gewoon heerlijk genieten van je pick-nick aan de rand van het meer.

Red Mountain dankt zijn naam aan de roestkleur die de berg heeft. Boven op deze berg ligt Vulcan Park vanwaar je geweldige vergezichten hebt over de stad Birmingham. Hier, bovenop de berg staat het grootste gegoten ijzeren beeld ter wereld van de Romeinse god Vulcan, de god van het vuur. In 1904 werd het 17 meter hoge beeld gebouwd en in eerste instantie was het bedoeld als stadssymbool van Birmingham.

Belang van het monument

Vandaag de dag is het monument toonbeeld voor wat Birmingham was, is en hoe het moet zijn in de toekomst. Voor de stad is dit dan ook een belangrijke plek. Nabij het monument ligt een bezoekerscentrum waar men een interactieve tentoonstelling in het leven heeft geroepen.Dit om de mensen bewust te maken van de historie van het beeld en de omgeving van Birmingham. Dit is tevens dé plek voor jou om van de omgeving en rust van Birmingham te genieten!

Mobile

Ben je in Alabama en wil je ook van de zee genieten? Dan moet je absoluut in Mobile zijn! Mobile is de enige havenstad die Alabama rijk is. Het is een kleine stad vergeleken met de andere Amerikaanse metropolen. Toch is het de op drie na grootste stad van Alabama en met een inwoneraantal van ongeveer 200.000 mensen. Laat je verrassen en reis af naar Mobile!

Dankzij de nabijheid van de Golf van Mexico hangt er een heerlijk tropisch briesje in deze stad. 's Zomers kan het er erg benauwd en heet worden en de winters zijn erg mild, maar met veel regen. De stad ligt precies in het gebied waar 's zomers veel tropische stormen en orkanen langs razen. In 2005 ondervond de stad ook schade door orkaan Katrina.Carnaval Mobile-style

In Mobile vind je dankzij de kolonistische geschiedenis enorm veel culturen. Denk aan Caribische maar ook Franse en Spaanse invloeden. Dit maakt Mobile tot een sfeervolle, feestelijke stad. Mardi Gras en het in Europa meer bekende Carnaval wordt hier heel uitbundig gevierd. Men neemt deze festiviteiten heel serieus en de inwoners maken er ieder jaar weer iets heel speciaals van. Ben je in de buurt van Mobile en houd je van feesten? Check dan zeker of je met je neus in de festivals valt!

Mobile Museum of Art

Zelfs als je niet van musea houdt dan is het Mobile Museum of Art een aanrader. Het museum onderging onlangs een metamorfose. Met een oppervlakte van bijna 9000 vierkante meter verdriedubbelde de omvang van het museum. Natuurlijk zijn werken uit the South ruim vertegenwoordigd in het MMoA maar je vindt hier net zo goed Afrikaanse kunstwerken en zelfs een Europese collectie.

De collectie van het museum is er een waar historische kunst en hedendaagse kunst beiden ruim vertegenwoordigd zijn. Om de zoveel tijd wisselt het museum zijn tijdelijke exposities die zeker zo interessant zijn. Voor ieder wat wils! Het museum ligt aan het Langan Park en is iedere dag van de week geopend, van 10 tot 17 uur 's avonds, alleen op zondag is het pas vanaf 13 uur geopend.

Battleship Memorial Park

In Mobile aan de Mobile Bay liggen Historic Landmark. In het Battleship Memorial Landmark ligt een onderzeeër en een oorlogsschip uit de Amerikaanse vloot ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Natuurlijk kan je deze prachtige schepen bewonderen vanaf de grond maar Mobile ligt in Amerika en daar houdt men nou eenmaal van uitpakken. Je kan namelijk over het park heen vliegen per helikopter! Wil jij jouw vrienden thuis jaloers maken? Dan is deze vlucht een absolute must om de meest exclusieve vakantieskiekjes te schieten.

 


terug | home
Meer staten...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind U-S-A.nl leuk op Facebookreageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten USA
amerika <i>online</i> - usa  
Amerika Online
Je eigen
Amerika
info | website
tel nr (klik)
djoser - usa  
Djoser
Met oog voor
de wereld
info | website
tel nr (klik)
travelhome - usa  
Travelhome
Campers
info | website
tel nr (klik)
cheap campers - usa  
Cheap Campers
Camper
specialist
info | website
tel nr (klik)
amerika plus - usa  
Amerika PLUS
De Amerika
specialist!
info | website
tel nr (klik)
best of travel - usa  
Best of Travel
specialist in
maatwerk
info | website
tel nr (klik)
fox vakanties - usa  
FOX Vakanties
Verrereis
specialist
info | website
tel nr (klik)
de jong intra vakanties - usa  
De Jong Intra Vakanties
Verre Reizen
Specialist
info | website
tel nr (klik)Valuta omrekenen

EUR

USDliever naar...
© U-S-A.nl