U-S-A.nl : d� Vakantie & Informatie site over USA
Alle bestemmingen USA
nieuwsbrief U-S-A.nl
liever naar...
tips USA
win USA
U-S-A.nl u-s-a.nl  staten & regio  staten  georgia 

USA.nl - Georgia

Meer staten...

Midden in de Deep South ligt 'Peach State' Georgia. Het was één van de Britse kolonies die na jarenlange overheersing in opstand kwam tegen de Britten en als vierde ingelijfd werd als officiele staat van de Verenigde Staten. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog was Georgia één van de zuidelijke staten die zich afsneden van de VS en zich aansloten bij de Confederatie. Ook racisme is helaas nog steeds aan de orde van de dag. Dit, terwijl vandaag de dag heel veel zwarten in de staat wonen.

Geografisch

Er wonen ongeveer 9.5 miljoen mensen in Georgia en de hoofdstad is Atlanta. In het noorden grenst de staat aan North Carolina en Tennessee. In het westen grenst Georgia aan Alabama en ten zuiden ligt Florida. De oostgrens wordt gevormd door de Atlantische Oceaan en in het noord-oosten stroomt de belangrijkste rivier van de omgeving, de Savannah. Deze rivier vormt tevens voor een groot deel de grens met de staat South Carolina.

Over het algemeen is Georgia een vlak gebied. In het binnenland vind je veel moerassen waarvan Okefenokee Swamp misschien wel het bekendste is. In het noorden is deze staat bergachtig. Hier liggen namelijk de Blue Ridge Mountains. Deze bergketen is gevormd uit metamorf gesteente, graniet en diabase en vormt een onderdeel van de Appalachen. Erg hoog zijn de bergen trouwens niet. De hoogste top is slechts 1458 meter.

Het middelste gedeelte van de staat is erg vlak en de economie draait hier voornamelijk op de landbouw. Denk aan uitgestrekte cottonfields maar ook het verbouwen van verschillende soorten noten. Natuurlijk worden er ook perziken geoogst. Georgia heeft de bijnaam Peach State niet zomaar gekregen.

Natuur

Georgia is een geweldige vakantiebestemming! Het heeft een prachtige natuur met schitterende flora en fauna. De staat bezit schitterende bossen met cederbomen, pijnbomen en eiken. Er leven ook veel verschillende diersoorten in Georgia zoals giftige slangensoorten, alligators en meer dan 150 vogelsoorten. Voor de kust van Georgia vind je krabben, weekdieren, walvissen en dolfijnen.

In de staat liggen ongeveer 63 parken die je kan bezoeken waaronder een aantal monumenten, reservaten en parken die onder het toezicht van de National Park Service vallen. Denk dus zeker niet dat je je snel zult vervelen op vakantie in Georgia! Ook de steden van Georgia zijn de moeite waard om te bezoeken. Naast het welbekende Atlanta, zijn steden zoals Savannah, wat dichterbij de kust ligt, en Macon ook hele leuke bestemmingen. Take your time en ga op verkenning in Georgia!

Atlanta

Atlanta is de hoofdstad en tevens de grootste stad van Georgia. Veel internationale bedrijven zoals Coca Cola en CNN hebben hier hun 'headquarters' gevestigd. Zelfs de luchthaven van Atlanta is alom bekend; het is de drukstbezochte luchthaven ter wereld met ruim 5 miljoen internationale toeristen per jaar! De stedelijke agglomeratie van Atlanta telt ruim 4 miljoen mensen.

Het inwoneraantal is de laatste jaren gestegen omdat Atlanta meer en meer gezien wordt als één van de belangrijkste handelscentra van the  South. De stad is 9de op de lijst van meest dichtbevolkte stedelijke gebieden van de VS. Atlanta staat ook bekend om z'n vele bekende artiesten die het heeft voortgebracht zoals Gladys Knight en rappers Lil'Jon en Kanye West. Voorvechter voor rechten van de Afro-Amerikanen Martin Luther King Jr. is hier ook geboren.Hotlanta

De stad kent een aangenaam, subtropisch klimaat met hete, benauwde zomers. De stad heeft niet voor niets de bijnaam Hotlanta gekregen; het is niet ongewoon dat de temperatuur in de zomermaanden rond de 35 graden ligt. De winters zijn mild met een gemiddelde temperatuur van 10 graden.

Bezienswaardigheden

De stad staat vol met bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te zien. De Martin Luther King Jr. National Historic Site is een must-see wanneer je in Atlanta bent omdat het een groot nationaal en historisch belang heeft. Daarnaast is een bezoek aan het Atlanta History Center een waardig uitstapje. Er zijn in het museum verschillende soorten exposities te bezichtigen. Rondom het museum kan je een paar prachtige antebellum huizen bekijken. Als je van het theater houdt dan zorgt het Fox Theatre in Midtown Atlanta voor een leuk avondje uit. Er zijn het hele jaar door verschillende musical- en balletvoorstellingen van het Atlanta Ballet.

World of Coca Cola

Neem ook een kijkje in het World of Coca Cola waar je alles te weten komt over de geschiedenis van het bekendste frisdrankje ter wereld. In 2007 werd het gebouw heropend na een fikse make-over. Je kan het zo gek niet bedenken of je ziet het hier: met zoveel verschillende attracties is het bijna onmogelijk dat je je hier niet zou vermaken. Na afloop ga je naar de Coca Cola Store waar je uit honderden verschillende producten kunt kiezen die iets met Coca Cola te maken hebben. Leuke souvenirs en leuk voor jezelf!

Rust

Ben je op zoek naar wat ontspanning, dan moet je absoluut naar het Piedmont Park. Het park ligt in Midtown Atlanta en is ieder jaar het toneel van veel festivals, waaronder het Atlanta Jazz Festival. Voor de sportievelingen onder ons: in het park kan je je uitleven op de tennisbaan maar er zijn ook voetbalvelden en er zijn paden aangelegd voor wandelaars en fietsers.

Savannah

Lang voordat Atlanta de hoofdstad van Georgia werd, werd deze eer toebedeeld aan de stad Savannah. In 1733 werd deze kuststad gesticht. Het centrum van de stad werd in 1966 een National Historic Landmark en is één van de grootste in de VS. Deze rijke geschiedenis plus de zuiderlijke gastvrijheid maken dat Savannah een hele leuke stad is om te bezoeken! De populatie van de stad en de stedelijke agglomeratie wordt geschat op bijna 395.000.

Vanwege de zuidelijke ligging is Savannah een bestemming die je het hele jaar door prima kan bezoeken. De zomers in Savannah zijn gematigd en omdat dan de meeste regen valt lijkt het een beetje op een moesson klimaat. De gemiddelde temperatuur in juli is 33 graden. De winters zijn mild en typisch voor de South streek. Sneeuw valt hier zelden.Where to go?

In Savannah is genoeg te doen! Er zijn veel historische panden zoals het Green-Meldrim House die de moeite waard zijn om te bezoeken en kan je genieten van de skyline van de stad of dwalen langs de rivier de Savannah. In het historische centrum van de stad zijn maarliefst 24 stadspleinen die allemaal om verschillende redenen de moeite waard zijn om te bewonderen. Tevens is er het Forsyth park, waar je kan uitrusten temidden van de drukte van de stad. Op hete dagen kan je verkoeling zoeken bij de fontein die in het park staat.

Wil je het echte Savannah ontdekken, ga dan naar de City Market waar je kan rondsnuffelen tussen het antiek en in één van de eettentjes een traditioneel gerecht kunt proberen. Voor de kids is er een dierentuin waar je dieren die in de regio leven kunt bewonderen.

Macon

Op ruim 135 kilometer ten zuiden van Atlanta ligt de stad Macon. Macon is één van de zogenaamde Fall Line cities wat inhoudt dat het heuvellandschap hier overgaat in het vlakke kustlandschap. Voordat de Europeanen zich hier vestigden, woonden hier Creek Indianen. Macon en het gebied rondom de stad is er ter nagedachtenis aan deze Indianen benoemd tot Ocmulgee National Monument.

De rivier Ocmulgee loopt door de stad en heeft altijd al een belangrijke rol gespeeld voor Macon. De zogenaamde metropolitan area van Macon telt bijna 230.000 inwoners en is hiermee de vijfde grootste stad van Georgia. Het klimaat in Macon is subtropisch en dus vochtig. 's Zomers liggen de temperaturen rond de 30 graden. De winters zijn er mild met een gemiddelde temperatuur rond de 14 graden. Erg aangenaam dus!Macon & Music

The South heeft door de jaren heen veel bekende artiesten voortgebracht en ook Macon is de ´hometown´ van een aantal artiesten. Otis Redding is een van deze artiesten en wordt herdacht door het monument dat voor hem opgericht is. Vanwege zijn muzikale achtergrond werd besloten dat Macon de plek was waar de Georgia Music Hall of Fame moest komen te staan. Een trip in Deep South state Georgia is dan ook niet af voordat je hier bent geweest.

Bijzondere plekken

Andere bezienswaardigheden zijn het Ocmulgee National Monument en het Rose Hill Cemetery. Het Ocmulgee monument bestaat uit een museum waar je alles te weten komt over het leven en de geschiedenis van de Indianen die in het gebied gewoond hebben.

Tevens is er een bezoekerscentrum waar je alle benodigde informatie kunt krijgen over het gebied. In Ocmulgee zijn wandelpaden aangelegd zodat je op je gemak het erfgoed van de Indianen kunt bezichtigen. Er is een woning, een zogenaamde ´earthlodge´ die gereconstrueerd is. Deze woningen werden gebouwd binnen een soort heuvel. Als je geinteresseerd bent kan je door een soort opening in de heuvel naar binnen om een kijkje te nemen. Rosehill Cemetery is één van de oudste begraafplaatsen van Macon en een echte bezienswaardigheid. Lokale beroemdheden liggen hier begraven waaronder leden van de Allmann Brothers Band, een rock ´n roll band uit de jaren ´60.

Stone Mountain

Ben je met de hele familie op pad dan is het thema park Stone Mountain een interessante attractie. Dit park ligt vlakbij Atlanta en is naar eigen zeggen een pretpark 'for all ages'. Net als bij andere Amerikaanse pretparken is het mogelijk om hier te overnachten in één van de luxueuze resorts. Vind je dit wel erg prijzig, no worries! Je kan er altijd voor kiezen om op de nabij gelegen camping je tentje op te zetten.

Welke attracties kun je vervolgens verwachten? Een spannende lasershow of een sfeervol ritje in een treintje die rond Stone Mountain rijdt bijvoorbeeld. Heb je geen last van hoogtevrees dan kies je voor de geweldige 'skyride'. Dit is een enorme baklift die je langs de geweldige rotssculpturen op Stone Mountain voert, een echte aanrader en leuk voor de hele familie!

Een andere attractie is het bezichtigen van de originele antebellum gebouwen die hier gebouwd zijn. Beleef de sfeer van het vroegere Georgia, lang voor de Amerikaanse burgeroorlog en ervaar hoe de mensen toen leefden in deze prachtige buitenhuizen. Stuur de kids naar de nabijgelegen 'farmyard' terwijl jij een stukje geschiedenis bezichtigd en zij kunnen naar hartenlust spelen met alle geitjes en schapen.

Jimmy Carter National Historic Site

In Plains, Georgia, ligt een bijzonder stukje geschiedenis wat je eigenlijk niet mag missen tijdens je bezoek aan Georgia. Hier is de enige president die Georgia ooit heeft voortgebracht geboren en getogen. Dit was boer James Earl, oftewel Jimmy Carter. In de jaren '70 stelde deze intelligente maar eenvoudige pindaboer zich kandidaat voor het presidentschap en won.

Carter als president

Hij werd verkozen tot de 39ste president van de Verenigde Staten. Deze man verzette zich tegen het racisme, dat in het zuiden nog steeds speelde en ontpopte zich tot een voorvechter voor vrede en mensenrechten. Zijn ouderlijk huis en andere belangrijke plekken uit Carter's jeugd vallen tegenwoordig onder het beheer van de National Park Service. De middelbare school van Carter is tegenwoordig omgebouwd tot bezoekerscentrum en museum.

Nog steeds zet de president zich in. Dit historisch monument is meer dan een stukje geschiedenis over deze president. Het is een centrum van waaruit de president met zijn vrouw en nog vele anderen vecht voor een betere wereld waar onnodig lijden centraal staat. Daarnaast is er de presidentiële bibliotheek met het museum waar je het leven van Carter in boek- en fotovorm kan beleven.

Chattahoochee-Oconee National Forest

Eén van Georgia's mooiste schatten is het Chattahoochee-Oconee National Forest. Eigenlijk zijn het twee 'forests' in één en ze liggen in het noorden van de staat. Met ruim 3500 vierkante kilometer is er genoeg te zien in deze bossen. Vroeger woonden hier Cherokee en Creek indianen. De bossen hebben hun naam te danken aan de Chattahoochee rivier die hier stroomt. Begin vorige eeuw werd er begonnen met het aankopen van verschillende percelen bos omdat men het belang in begon te zien van het behoud van deze schitterende omgeving.Activiteiten in Chattahoochee-Oconee

Eén ding is zeker: als je hier op vakantie bent dan hoef je je zeker niet te vervelen! Wist je dat men maarliefst voor 720 kilometer aan wandel- en fietspaden heeft aangelegd in deze bossen? Een uitzonderlijke manier om het park te verkennen is te paard, ook hiervoor zijn speciale paden aangelegd. Hou je meer van watersporten? Geen nood, je kan onder andere in de Chattahoochee rivier en Andrews Creek vissen op forel en kanoën op de Toccoa rivier. Deze rivier is ideaal voor beginnende kanoërs en is het hele jaar door begaanbaar.

Als je nog niet uitgekeken bent in Chattahoochee-Oconee, kies er dan voor om hier te overnachten! Door het hele park zijn verschillende kampeerplekken speciaal ingericht voor mensen die graag een dagje langer blijven. Laat je vantevoren goed informeren  over prijzen en het openingsseizoen!

Martin Luther King Jr. National Historic Site

Een legende in de Amerikaanse geschiedenis en dan met name in die van de Afro-Amerikaanse is Martin Luther King Jr. In de buurt van Atlanta ligt Sweet Auburn, de geboorteplaats van de legendarische voorvechter voor rassenscheiding Martin Luther King Junior.

De droom van King

Hij kreeg bekendheid onder meer vanwege zijn geweldloze strijd en schitterende speeches met de welbekende zin:  “I have a dream”. Deze woorden sprak hij uit op 28 augustus 1963 op de trappen van het Lincoln Memorial. In de speech roept King ondermeer op tot gelijkheid, broederschap en gelijkheid. Iedere zin in deze speech begon met “I have a dream”.

Nationale Held

Ook sprak hij zich uit tegen de Vietnam oorlog en het aandeel dat de Amerikanen hierin hadden. Alle vreedzame protesten zorgden ervoor dat hij in de hele VS door veel mensen erg geliefd was. In 1964 kreeg hij hiervoor de Nobelprijs voor de vrede toegekend. Helaas zette zijn verzet ook veel kwaad bloed. In 1968 betaalde hij voor zijn verzet de hoogste prijs: hij werd in koele bloede doodgeschoten op het balkon van het Lorraine hotel te Memphis.

Heel Amerika was geschokt en verkeerde in rouw. Overal werd het onrustig en ontstonden grote rellen. De toenmalige president Johnson riep zijn sterfdag uit tot dag van nationale rouw. Sweet Auburn werd in 1980 officiëel benoemd tot National Historic Site.

Birth Home

In 1929 werd in de zogenaamde King Birth Home werd de kleine revolutionair Martin geboren. Dit is één van de gebouwen die een belangrijke rol speelden in zijn jeugd en zijn nu dan ook opengesteld voor het publiek. Je kan niet alleen in het huis ronddwalen; de tour wordt altijd begeleid door een parkranger en er geldt tenminste één regel: wie het eerst komt wie het eerst maalt. Geïnteresseerden schrijven zich meteen in bij aankomst in het bezoekerscentrum.

De familie King was erg actief bezig met hun geloof. De Ebenezer Baptist Church is de kerk waar Martin Luther Jr met zijn vader Martin Luther Sr werkzaam waren. Zijn vader was pastoor en de jonge Martin volgde zijn vader op in 1960. Tot zijn dood heeft hij hier gepredikt. Deze kerk kan je ook bezichtigen maar dan geheel op eigen houtje. Zo nu en dan wordt er met bepaalde speciale gelegenheden nog een dienst gehouden.

Er is een bezoekerscentrum, compleet met museum waar je alles te weten kan komen over de geloofsovertuigingen van Martin Luther King Jr. Neem je je camera mee, geen probleem! Let wel dat in het 'Birth Home' niet gefotografeerd mag worden. In de rest van het gebied kan je zoveel kiekjes schieten als je maar wilt.

Little White House

Little White House is het schoolvoorbeeld van een educatief en politiek verantwoord uitstapje. Vlakbij Warm Springs in het westen van Georgia kan je het buitenverblijf van voormalig president F.D. Roosevelt bezichtigen. Begin jaren ´20 werd Roosevelt verlamd. Eerst aan een been, later aan beide benen en zelfs in het gezicht. Zijn gezichtsverlamming wist hij te overwinnen maar zijn onderlichaam bleef helaas verlamd.

Roosevelt was toentertijd gouverneur van New York en hoopte in Warm Springs behandeld te kunnen worden aan zijn verlamming. In 1933 werd hij verkozen tot president en hij bleef het buitenverblijf in Warm Springs aanhouden. Little White House was tevens de plek waar Roosevelt overleed. Terwijl hij geportretteerd werd kreeg hij een beroerte waaraan hij kort daarna stierf. Dit schilderij staat vandaag de dag bekend als het Unfinished portrait.

In Amerika wordt Roosevelt door de meesten gezien als een nationale held. Het is dan ook niet vreemd dat er uit alle macht geprobeerd is deze plek tot een herdenkingsplaats ter ere van Roosevelt te maken. Ben je in de buurt van Warm Springs of misschien wel fervent geschiedenisfreak dan is deze plek een must-see.

(Un)finished portrait

Er is een museum gebouwd nabij het huis van Roosevelt waar het Unfinised Portrait van Roosevelt hangt. Ook het Finished Portrait dat de desbetreffende kunstenares na Roosevelts dood gemaakt heeft hangt hier. Zij maakte dit nieuwe portret omdat zij het niet over haar hart kon verkrijgen het andere schilderij af te maken. Je kan in het museum waar je het hele verhaal over deze volksheld kan bezichtigen. Zeker de moeite waard!'s Zomers kan je je aan het meer ook prima vermaken met lange wandelingen, avontuurlijke tochten door het woeste landschap op de mountainbike of gewoon met  lekker ronddobberen op het water.

 


terug | home
Meer staten...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind U-S-A.nl leuk op Facebookreageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten USA
amerika <i>online</i> - usa  
Amerika Online
Je eigen
Amerika
info | website
tel nr (klik)
djoser - usa  
Djoser
Met oog voor
de wereld
info | website
tel nr (klik)
travelhome - usa  
Travelhome
Campers
info | website
tel nr (klik)
fox vakanties - usa  
FOX Vakanties
Verrereis
specialist
info | website
tel nr (klik)
amerika plus - usa  
Amerika PLUS
De Amerika
specialist!
info | website
tel nr (klik)
best of travel - usa  
Best of Travel
specialist in
maatwerk
info | website
tel nr (klik)
cheap campers - usa  
Cheap Campers
Camper
specialist
info | website
tel nr (klik)
de jong intra vakanties - usa  
De Jong Intra Vakanties
Verre Reizen
Specialist
info | website
tel nr (klik)Valuta omrekenen

EUR

USDliever naar...
© U-S-A.nl