U-S-A.nl : d� Vakantie & Informatie site over USA
Alle bestemmingen USA
nieuwsbrief U-S-A.nl
liever naar...
tips USA
win USA
U-S-A.nl u-s-a.nl  staten & regio  staten  florida 

USA.nl - Florida

Meer staten...

Zie jij jezelf wel liggen in een hangmat, nippend aan een ‘cuba libre’? Of wil je liever jeugdherinneringen ophalen in Disney World? Dan is Florida iets voor jou! Deze Amerikaanse staat is bekend om haar Zuid-Amerikaanse invloeden, het subtropische klimaat en de overweldigende natuur. Florida is een schiereiland gelegen in het zuiden van Amerika, aan de Golf van Mexico in het westen en de Atlantische Oceaan in het oosten.

Geografie

In het noorden grenst het aan de staten Georgia en Alabama, maar de rest van deze exotische staat heeft schitterende stranden als natuurlijke grens. In het zuiden liggen de Florida Keys, een eilandengroep waar de gemiddelde Amerikaan graag zijn vakantie viert. De eilanden zijn exotisch en voelen Caribisch aan. Dit is niet gek aangezien de Keys vlakbij Caribische eilanden als Cuba en de Bahama’s liggen!

Klimaat

Florida kent een vochtig subtropisch klimaat en ten zuiden van het Lake Okeechobee zelfs een waar tropisch klimaat. De winters zijn voornamelijk droog met gematigde temperaturen. De zomers zijn nat en klam met temperaturen tot 38 graden Celcius. Dit maakt Florida het hele jaar door tot een geweldige vakantiebestemming!

Het klimaat in Florida wordt grotendeels bepaald door de Warme Golfstroom. Deze warmwaterstroom die uit de Golf van Mexico naar de Atlantische Oceaan stroomt zorgt ervoor dat het op de Keys nog nooit gevroren heeft maar de temperatuur ook nooit boven de 32 graden Celcius uit zal stijgen!

Wanneer de warme lucht uit de Golf botst met de frisse Atlantische lucht zorgt dit voor onweer, harde wind en enorme regenval. Soms ontstaat er zelfs een tornado uit deze botsing. In Florida worden jaarlijks de meeste tornado’s per vierkante mijl gemeten. Waar deze staat het meeste mee te kampen heeft in de zomer zijn echter de tropische cyclonen of orkanen. Deze cyclonen blijven zelden onopgemerkt en richten ieder jaar weer verschrikkelijke schade aan.Geschiedenis

De naam Florida komt uit het Spaans. In de zestiende eeuw arriveerde de Spaanse veroveraar Juan Ponce de León hier met zijn gevolg in Florida tijdens de Pascua Flórida. Vrij vertaald betekent dit ‘het bloemrijke Pasen’. Lang voordat de Spanjaarden zich in Florida settelden leefden hier Indianenstammen zoals de Ais en de Appalachee. Hun komst zou het begin van een bloederig tijdperk betekenen. Om de Spanjaarden weg te krijgen moedigden de Engelsen de Indianenstammen uit Alabama en Georgia aan om zich bij hen aan te sluiten en tegen de Spanjaarden te vechten. De Engelsen kregen de Indianen aan hun kant door hen te voorzien van wapens.

Maar de Spanjaarden zaten ook niet stil. Zij richten zich op de slaven uit de zuidelijke staten en moedigde hen aan om over te stappen naar Florida. Eenmaal daar waren ze vrij en werden ze ingelijfd als Katholieken. Uiteindelijk bemachtigden de Engelsen Florida door de vrede van Parijs eind achttiende eeuw. Hiermee leek de strijd gewonnen maar niets is minder waar. De overheid wilde de Indianen weg hebben uit Florida en dit leidde tot hevige gevechten tussen blanken en Indianen in de jaren dertig van de negentiende eeuw. Ondanks tussenkomsten van het leger bleven de gevechten aanhouden. Pas in 1842 kreeg de Amerikaanse overheid de Indianen onder controle en verdreef ze naar het westen ver voorbij de Mississippi. In maart 1845 werd Florida de 27ste officiële Amerikaanse staat.

Demografie

Het aangename klimaat en de gemoedelijke sfeer maakt Florida al jaren een geliefde reisbestemming maar ook een gewilde woonplaats voor velen. Jaarlijks trekken veel Amerikaanse ouderen naar Florida voor hun oude dag. Florida is tegenwoordig daarom één van de dichtstbevolkte staten van Amerika. Er wonen bijna achttien miljoen mensen in de ‘Sunshine State’. De hoofdstad is Tallahassee en de grootste stad is Jacksonville. De meest dichtbevolkte stedelijke agglomeratie is die van Miami-Fort Lauderdale- Pompano Beach. De bevolking wordt hier geschat op zo’n vijf miljoen mensen.

Ten tijde van de slavernij woonden er ook veel Afro-Amerikanen in de staat. Bijna de helft van de populatie bestond uit Afro-Amerikanen Na de Amerikaanse burgeroorlog, tijdens de Great Migration, migreerden veel negers naar het noorden terwijl blanken steeds meer naar Florida kwamen. Sinds een aantal jaren kom je weer steeds meer Afro-Amerikanen tegen in Florida. Ze wonen in de buurt van Orlando en in het zuiden van Florida.

Een andere bevolkingsgroep die je in Florida vindt zijn de Latino’s. Zij komen voornamelijk uit Cuba, Puerto Rico en Centraal-Amerika en wonen in grote getalen in en rond de steden Tampa en Miami. De blanken vormen de derde grote bevolkingsgroep. Zij zijn voornamelijk afstammelingen van de Europese migranten die ooit naar Florida trokken en wonen in elk gedeelte van de staat. Denk aan Britten, Schotten, Ieren en Duitsers.

In Florida kan je alle kanten op. Of je nou van avontuur houdt of van een ontspannen strandvakantie, deze staat biedt je talloze mogelijkheden! De economie van Florida is de vierde grootste van de VS en draait voornamelijk op het toerisme. Niet onbelangrijk voor de economie is de ruimte industrie sinds de komst van NASA. Cape Canaveral en het Kennedy Space Center zijn veelbezochte plekken.

De landbouw in Florida is ook een factor achter de welvarende economie. Citrusvruchten zoals grapefruit, mandarijnen en citroenen brengen ieder jaar veel geld op. De haven van Miami is van groot belang voor Florida omdat vanaf hier veel cruiseschepen vertrekken richting het Caribische gebied en de import en export van producten hier grotendeels plaatsvindt.

Bienvenido a Miami

Hip Amerika viert hier tegenwoordig zijn vakantie. Miami is zeer geliefd onder jongeren, vanwege de welbekende 'Spring Break' en vele beroemdheden trekken ook hiernaartoe om het nachtleven van het beruchte South Beach in te duiken. In en om Miami wonen veel Latijns-Amerikaanse- en uit de Caribbean afkomstige families, wat de stad een exotisch, zuiders tintje geeft. Het tropische klimaat waar je het hele jaar door van kan genieten doet er nog een schepje bovenop en zorgt ervoor dat allerlei soorten mensen uit alle windstreken hier neerstrijken en Miami tot hun permanente woonplaats bombarderen.

Ook met kinderen is dit een zeer aangename bestemming aangezien er voor de kleintjes genoeg te doen is. Met Disney World, de Universal Studios en het Kennedy Space Center om de hoek is Miami ook een ideale vakantiebestemming voor mensen die graag een doe-vakantie houden. Deze attracties zijn wel meer landinwaarts gebouwd. Dit omdat Miami in een gebied ligt waar, vooral 's zomers, veel orkanen op doortocht zijn.Daarnaast is de natuur rondom Miami prachtig. Miami zelf bezit parelwitte stranden waar je heerlijk kan flaneren en op zee is er ook genoeg te doen. Pak je snorkel en ontdek de onderwaterwereld van Miami of ga eens wakeboarden, een echte uitdaging! Maar als je echt een die-hard natuurreak bent dan moet je buiten Miami zijn. Je bevind je vlakbij de Everglades, een subtropisch nationaal park met prachtige en mysterieuze moerassen en bossen waar alligators en krokodillen zich schuilhouden. Dit is een echte aanrader en kan je geen genoeg krijgen van het prachtige nationale park, dan kan je er zelfs overnachten in een van de lodges.

De Florida Keys zijn een groep van 1700 (piep)kleine eilandjes helemaal in het zuiden van Florida. Ook dit is iets wat je niet mag missen. Pak de auto en rijd via de inter-state snelweg over de Keys naar het zuidelijkste puntje, Key West en ontdek de schoonheid van het enige koraalrif dat het land rijk is. Let wel: dit gebeurt onder begeleiding omdat men het koraal graag in zijn natuurlijke staat wil behouden. Ga hier dus niet op eigen houtje snorkelen!

Kennedy Space Center en Cape Canaveral

Altijd al alles willen weten van wat zich in de ruimte afspeelt en hoe wij komen aan alle kennis? Breng dan een bezoekje aan het legendarische Kennedy Space Center! Dit geweldige complex kan je het hele jaar door bezoeken behalve met Kerst. De mensen hier laten je graag zien hoe een en ander in zijn werk gaat en misschien kom je zelfs wel een van de astronauten tegen!

De thuisbasis van NASA ligt op zo'n een klein uurtje van Orlando, op Merrit Island aan de Atlantische kust. Het eiland is 55 kilometer lang en bijna tien kilometer breed en de afgelegen locatie maakt het de plek bij uitstek om raketten en space shuttles de ruimte in te lanceren. De naam van het Space Center is een eerbetoon aan president John F. Kennedy. In eerste instantie noemde NASA de basis het Launch Operations Center maar in 1963, na de moord op Kennedy, veranderde de naam in het Kennedy Space Center.

Al voor dat NASA werd opgericht, was het nabijgelegen Cape Canaveral door president Truman aangewezen als lanceerbasis voor raketten. Cape Canaveral is een soort kaap voor de kust van Merrit Island. Maar toen NASA begin jaren zestig wilde beginnen met de eerste, bemande, expedities naar de maan kon het niet anders dan zich verder uit te breiden. De basis breidde zich geleidelijk uit naar Merrit Island. Het zogenaamde maanprogramma kende drie periodes, die van Mercury, die van Gemini en die van Apollo.

De eerste Mercury raketten werden gelanceerd vanaf Cape Canaveral omdat de bouw van het Kennedy Space Center nog niet klaar was. NASA begon in 1962 met de bouw van Complex 39, een gigantisch complex met een Vehicle Assembly Building (VAB), een Control Center en niet onbelangrijk een systeem waarmee de raketten vanaf het VAB naar het lanceerplatform getransporteerd konden worden.

Vandaag de dag wordt dit Complex 39 gebruikt om Space Shuttles te ontwerpen en te lanceren. In 1981 werd hier de eerste Space Shuttle, de Columbia de ruimte in gelanceerd. Gek genoeg moesten Space Shuttles landen in Californië op een luchtmachtbasis omdat bouw van de landingsbaan van NASA nog niet voltooid was. Pas vanaf 1984 was echter de Shuttle Landing Facility klaar en konden Space Shuttles ook weer landen op Merrit Island! Check van tevoren altijd de interactieve website van het KSC want als je je bezoek ruim van tevoren plant kom je misschien wel op een dag dat er een Space Shuttle gelanceerd wordt! Een onvergetelijke ervaring die je je leven lang bij zal blijven.

Big Cypress National Reserve

Grenzend aan het Everglades National Park ligt het Big Cypress National Reserve. Vroeger was dit moerassige land vol met schitterende cypressen van de Seminole en Miccosukee Indianen. Het reservaat is ongeveer 720.000 hectare groot en heeft een rijke diversiteit aan flora en fauna. In het park huizen onder andere beren, de zeer zeldzame Floridapanter, alligators en otters. Voor de liefhebbers is het mogelijk om met een jachtvergunning op dieren zoals herten, kalkoenen en zwijnen te jagen. Let wel: er is hier een strikte regeling voor en jagen op bijvoorbeeld alligators is strikt verboden.

Big Cypress kan je op verschillende manieren ontdekken. Je kan er voor kiezen om mee te doen aan een van de begeleide 'trekkings' door het reservaat, waarbij je onder leiding van een parkranger door de cypressenbossen dwaalt. Misschien wil je liever hiken! Er zijn geprepareerde wandelpaden in Big Cypress maar wees je er wel van bewust dat het afhankelijk is van het seizoen of ze goed begaanbaar zijn. Wat echt de ultieme Big Cypress ervaring belooft zijn de zogenaamde 'swamp buggies'. Wie kent ze niet van televisie? Een soort van hoge boten, ook wel airboats genoemd, die door het ondoordringbare moerasland vliegen. Met dit vervoersmiddel kom je op afgelegen plekken die te voet bijna niet bereikbaar zijn.

Je kan kamperen in het reservaat maar plan dit wel ruim van tevoren en wees je er van bewust dat je hier back to basics gaat. Op veel plaatsen heb je geen vers water tot je beschikking en electriciteit is al helemaal overbodige luxe!

Canaveral National Seashore

Cape Canaveral is natuurlijk bekend vanwege de ruimtevaart maar wist je ook dat dit eiland ook een hele andere zijde kent? Ver weg van alle drukte rondom de Space Shuttles ligt een schitterend natuur gebied genaamd Canaveral National Seashore. Dit National Park heeft een kustlijn van 24 mijl met prachtige duinen en verlaten stranden. Vanwege de afgelegen ligging bezit Canaveral National Seashore een omvangrijke verzameling aan planten en dieren, waaronder een aantal veertien bedreigde diersoorten. Denk aan verscheidene soorten zeeschildpadden en slangen zoals de 'atlantic salt marsh snake'.

In dit park hoef je je niet te vervelen want of je nou van surfen houdt, zonnebaden, kanoën of hiken; alles is hier mogelijk. Langs de kust zijn wandelpaden aangelegd waar je eindeloos kan rondstruinen in de ongerepte natuur. Bij Mosquito Lagoon is het mogelijk om een boottochtje te maken en te genieten van alle rust die Canaveral te bieden heeft. Heb je een visvergunning dan kan je hier naar hartenlust zoutwater en zoetwater vissen en er is zelfs de mogelijkheid om vanaf Black Point per auto op eigen houtje het gebied te verkennen. Stap in de auto en kijk of je zelf een van de pelikanen of valken kan vinden!

Misschien is een dag een beetje kort om Canaveral National Seashore te verkennen. Heb je nog tijd over, dan kan je op een van de aangewezen plekken in het park kamperen. Plan dit ruim van tevoren want als je hier wil kamperen dan moet je van tevoren reserveren en dien je in bezit te zijn van een vergunning.

Biscayne National Park

Hou jij van snorkelen, duiken en tropische wateren? Dan ben je in Biscayne National Park aan het juiste adres. Het National Park ligt op een steenworp afstand van Miami en is werkelijk betoverend. Het park is onder te verdelen vier verschillende ecosystemen namelijk de schitterende mangrovebossen langs de kustlijn, het zuidelijke uitbreiding van het National Park, de noordelijke eilanden van de Keys en het derde grootste koraal rif ter wereld.

Al dit natuurschoon is ontstaan door geologische veranderingen zoals de veranderlijke zeespiegel, de groei van koraal en orkanen die over het gebied razen. Ieder ecosysteem heeft tevens zijn eigen functie. Zo zorgen de mangrovebossen langs de kust ervoor dat deze niet erodeert en ze houden het water schoon. Een spectaculair uitzicht heb je bij Biscayne Bay. Ten zuiden van de uitgestrekte mangrovebossen is een soort plateau ontstaan door het zoetwater dat mixt met het zoute zeewater. Tussen het weelderige zeegras dat hier op de bodem groeit vind je mosselen en andere schelpdieren maar ook vissen.

Een deel van de zeebodem bestaat hier uit 'hardbottom', een soort onderwater woestijn waar planten moeilijk gedijen omdat de grond onvast is. Ga je hier snorkelen dan vind je algen, sponzen en koraal. Erg indrukwekkend is de omgeving van de eilanden in Biscayne. Elliot Key is het grootste eiland en wordt beschouwd als een van de eerste eilanden van de Keys. Ze worden omringd door helblauw water en hebben een uiteenlopende flora. Aan de kust groeien mangrovebossen en meer landinwaarts kom je mahoniebomen tegen.

Wildlife is ruim vertegenwoordigd in Biscayne. Het National Park is ideaal voor het spotten van zeedieren zoals walvissen, dolfijnen en talloze tropische vissen. Op het vasteland kom je onder andere otters, herten en verschillende soorten vleermuizen tegen. Al met al is de kans heel klein dat je je hier zal vervelen. Of je nou van de natuur wil genieten of het gebied actief wil verkennen Biscayne National Park has it!

Dry Tortugas National Park

In het uiterste zuiden van Florida, meer dan 110 kilometer ten westen van Key West liggen zeven eilanden die samen de eilanden groep Dry Tortugas vormen. Samen met het omliggende water zijn deze eilanden onderdeel van het National Park. Het heeft een oppervlak van 580.000 vierkante meter. De eilanden, waarvan sommige niet meer dan een grote zandbank, die vallen onder Dry Tortugas zijn Loggerhhead Key, Garden Key, Bush Key, Long Key, Hospital Key, Middle Key en East Key.

Al door Spaanse ontdekkingsreizigers werden de Dry Tortugas ontdekt in het begin van de zestiende eeuw. Fort Jefferson werd gebouwd in de negentiende eeuw op Garden Key. Oorspronkelijk diende het fort als uitkijkpost voor eventuele Caribische piraten maar al gauw kwam men erachter dat de eilanden niet geschikt waren vanwege de droge ondergrond en het feit dat er nergens vers water in de buurt was.

De Dry Tortugas staan bekend vanwege de overweldigende onderwaterwereld, het koraal en natuurlijk de verloren schatten en schipswrakken die hier in de buurt zouden moeten liggen.Je kan deze eilandengroep alleen bereiken per boot of vliegtuig en het is dan ook zaak dat je je bezoek ruim van tevoren goed plant. Je kan op de eilanden een bezoek brengen aan Fort Jefferson, genieten van de verschillende soorten vogels die er leven of snorkelen om misschien wel de geheime schatten van de Tortugas te ontdekken.

Everglades National Park

Gelegen in Florida maakt dat er in de Everglades een subtropisch klimaat heerst. In 1947 werd het benoemd tot National Park en staat ook op de werelderfgoedlijst. De Everglades is een prachtig gebied vol met rivieren, kreken, moerassen en bossen. Helaas is dit nog maar eenvijfde van het totale oppervlak van de oorspronkelijke Everglades.

Gelukkig is er nog een grote verscheidenheid aan fauna. Zo vind je er onder andere de zeldzame Amerikaanse krokodil, de Floridapanter en verschillende soorten alligators. De met uitsterven bedreigde Amerikaanse zeearend, ook wel de 'keeper of the Everglades' genoemd, vliegt alleen hier nog rond.

Als je van plan bent een uitgebreide tour van de Everglades te maken, is het interessant om per boot, kayak of kano Floriday Way en White Waterbay te ontdekken. Overnachten in het gebied is geen probleem. Op verschillende plekken in het gebied zijn kampeerplekken te vinden. Let wel: je kan niet zomaar zelf met een boot de Everglades verkennen. Hiervoor heb je een vergunning nodig.

Ocala National Forest

Ocala is het op een na grootste National Forest van Florida met een omvang van 1.57212 vierkante kilometer. Het is het drukstbezochte bos van heel Florida. De grond is er vrij droog en Florida scrub, bestaande uit laag struikgewas gedijt hier goed. Ook een grote populatie moerasen, een soort denneboom, groeien in Ocala. Ook wildlife is hier ruim vertegenwoordigd. Je vindt in Ocala beren, coyotes, vossen en zelfs gordeldieren kom je hier tegen!

In Ocala is er genoeg te doen. Je kan er snorkelen, vissen of kanoën in de riviertjes die door het bos stromen. Natuurlijk kan je hier ook schitterend hiken. Volg de Florida Trail die ook door Ocala loopt en ontdek dit National Forest op een onvergetelijke manier. Dit schitterende bos biedt ook de mogelijkheid om te overnachten. In de buurt van een van de meren die het gebied rijk is zoals Big Bass Lake en Doe lake zijn kampeerplaatsen aangelegd speciaal voor mensen die dit geweldige natuurgebied echt willen verkennen.

 


terug | home
Meer staten...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind U-S-A.nl leuk op Facebookreageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten USA
amerika <i>online</i> - usa  
Amerika Online
Je eigen
Amerika
info | website
tel nr (klik)
djoser - usa  
Djoser
Met oog voor
de wereld
info | website
tel nr (klik)
travelhome - usa  
Travelhome
Campers
info | website
tel nr (klik)
fox vakanties - usa  
FOX Vakanties
Verrereis
specialist
info | website
tel nr (klik)
amerika plus - usa  
Amerika PLUS
De Amerika
specialist!
info | website
tel nr (klik)
cheap campers - usa  
Cheap Campers
Camper
specialist
info | website
tel nr (klik)
best of travel - usa  
Best of Travel
specialist in
maatwerk
info | website
tel nr (klik)
de jong intra vakanties - usa  
De Jong Intra Vakanties
Verre Reizen
Specialist
info | website
tel nr (klik)Valuta omrekenen

EUR

USDliever naar...
© U-S-A.nl