U-S-A.nl : d� Vakantie & Informatie site over USA
Alle bestemmingen USA
nieuwsbrief U-S-A.nl
liever naar...
tips USA
win USA
U-S-A.nl u-s-a.nl  staten & regio  staten  washington 

USA.nl - Washington

Meer staten...

Langs de kust van Washington liggen de San Juan's. Deze eilandengroep wordt afgesloten van de 'Pacific' door het Olympic schiereiland en Vancouver Island. Er zijn ongeveer 170 eilanden waarvan een gedeelte valt onder het beschermde San Juan Wildlife Refuge. Dit is dé plek om orka's te spotten.

Deze schitterende 'killerwhales' hebben de San Juan area tot hun permanente verblijfplaats gebombardeerd samen met verschillende vogelsoorten, zeeleeuwen en zeehonden. Eilanden zoals Orcas en Lopez zijn populaire vakantiebestemmingen vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over de woeste zee en de voedselzoekende walvissen.

Olympic

Op het zogeheten 'Olympic Peninsula' laat men de natuur voor een groot deel zijn eigen gang gaan. Resultaat: een rurale, dichtbeboste omgeving waar je geweldig kan hiken en kamperen! Bijvoorbeeld in het Olympic National Park. Port Townsend en Port Angeles zijn toeristische dorpjes aan de kust van het schiereiland vanwaar tevens ferries vertrekken richting het vasteland van Washington en British Columbia.Ook in dit gedeelte van de Pacific leefden vroeger Indianen stammen. Op het schiereiland vind je nog verschillende indianengemeenschappen terug die de moeite waard zijn om te bezoeken vanwege de vele festivals en de musea.Sound

Het hart van Washington bevindt zich hier, rond het water. Met als grootste stad Seattle is dit de meest dichtbevolkte en verstedelijkte regio van de staat. Hier zijn wereldbedrijven als Microsoft en Boeing gestationeerd. Everett, Olympia en Tacoma zijn de drie andere grote steden in de Sound zoals de 'residents' deze regio lieftallig noemen. Het gebied bestaat voornamelijk uit laagland en strekt zich uit tot aan de Cascades in het oosten.

In het gebied vind je een schat aan activiteiten. Naast de outdoor attracties zoals hiken, mountainbiken en watersporten kan je hier ook de stedelijke omgeving induiken. Ontdek 'Greys Anatomy'-stad Seattle met zijn fascinerende cultuur en architectuur. Seattle is niet zo druk als industriesteden zoals Chicago en New York en is, tot de verbazing van velen, niet de hoofdstad van Washington. Deze eer komt de nabijgelegen stad Olympia toe.

Washington grenst in het noorden aan Canada, waar ook een gedeelte van de Pacific Northwest onder valt. De regio staat bekend vanwege het North Cascades National Park dat erg in trek is onder de bezoekers en tevens vormt het de gateway naar de San Juan Islands.

In het zuid-westen van Washington eindigt de Columbia River Gorge met zijn schitterende 'sceneries'. De Columbia rivier mondt hier uit in de Pacific na een reis door bergachtig gebied van bijna 2000 kilometer! De zogenaamde Megacity doorkruis ook dit gebied, van Seattle in het noorden tot Portland in het zuiden. Vlakbij Portland, maar nog net in Washington, ligt de vierde grootste stad van de staat, Vancouver. Niet te verwarren met de miljoenenstad Vancouver in Canada maar zeker een stad die meetelt in de VS kant van de Pacific Northwest. In het noorden van deze regio liggen aan de kust verschillende dorpjes vanwaar je naar het Olympic schiereiland over kan steken zoals in het dorpje Aberdeen.

Central

De South Central regio van Wonderful Washington staat bekend vanwege de wijn. Hier vind je 'never ending' wijngaarden waar de beste wijnen van de VS vandaan komen. Wijnproevers zullen zich ook in dit gedeelte van de Pacific Northwest thuisvoelen tussen de druivenstruiken. Er worden naast druiven andere producten verbouwd zoals appels, peren en verschillende groenten. Dit is het land dat oorspronkelijk behoorde tot de Native American tribe van de Yakama's en nog steeds vind je langs de Columbia River Gorge een zogenaamde 'Indian Reservation'.

Cascade Mountains

De Cascades bergformatie beslaat praktisch het gehele centrale gedeelte van Washington, van het uiterste noorden tot het zuiden. In zijn totaliteit reiken de Cascades helemaal van het Canadese British Columbia tot in het diepe zuiden van Californië. Ruwweg kan je de Cascades onderverdelen in drie regio's. De 'north cascades', de 'central cascades' en de 'south cascades'. In het laatstgenoemde gedeelte van de Cascades vind je de Mount Rainer en de Saint Helen's bergtoppen.

Rainer

Nog zo'n onrustige vulkaan is Mount Rainer, in de staat Washington. Deze vulkaan is tevens de hoogste top van de gehele Pacific Northwest en staat bekend als de vulkaan die het meest actief is. Al jarenlang proberen onderzoekers dit gebied te doorgronden maar konden de nederige schoonheid van deze regionen nooit bevatten. Mount Rainer National Park trekt jaarlijks veel bezoekers vanwege de talloze wandelroutes die het gebied telt, de schitterende watervallen en de diepe wouden. Het hele jaar door kan je Mount Rainer bezoeken, maar let wel dat er in de winter een groot risico op lawines is.

Saint Helen's

Vroeger relatief onopgemerkt door bewoners maar geroemd door reizigers is vandaag de dag wel duidelijk aanwezig. Waarom? In 1980 kwam deze sluimerende vulkaan tot een uitbarsting die met een allesverwoestende kracht meren, wouden en rivieren verslond. In ruil voor deze vernieling kreeg dit gebied een aantal nieuwe bewoners van moeder natuur: zowel planten als dieren maakten hun comeback naar het gebied. Jaarlijks komen vele toeristen deze, inmiddels wereldberoemde, vulkaan bezichtigen.

East

Het noordoosten van Washington heeft een heel bekende 'feature'namelijk de Grand Coulee Dam. Deze zogenaamde hydroelectrische dam produceert jaarlijks meer electriciteit dan alle gelijksoortige dammen in de VS. In het zuiden grenst deze regio aan het Columbia Bassin. Deze vruchtbare natuur zorgt voor een divers ecosysteem met veel wildlife parks en nationale parken. Voor een kijkje in de geschiedenis van deze regio moet je In de buurt van de grootste stad uit de regio, Spokane, zijn. Hier heeft men eeuwenoude rotsschilderingen teruggevonden die Indianen gemaakt hebben.

Ook zijn er overblijfselen uit het 'golden rush' tijdperk teruggevonden. Want zelf Washington bleef niet bespaard toen men hoorde dat er in het westen van de VS goud gevonden was. In het zuid-oosten van Washington heeft het hooggelegen Columbia Bassin zijn sporen nagelaten. Deze vruchtbare lavagrond maakt het een ideale plek om druiven te verbouwen. Wijnkenners zullen versteld staan van de smaakvolle Cabernet Sauvignon die in deze regio geproduceerd wordt. Tevens worden de zogenaamde 'sweet onions' hier verbouwd, in de buurt van Walla Walla.

Er zijn verschillende state parks en wildlife refuges zoals Umatilla National Forest en het Potholes Reservoir, waar je heel goed pelikanen en aalscholvers kan spotten. De geschiedenisfans onder ons komen ook niets te kort want dankzij een rijke en rumoerige geschiedenis vind je hier in de regio ook een aantal Historical Landmarks. Wat voor type je ook bent, je zal je in deze regio dus echt niet vervelen!

 


terug | home
Meer staten...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind U-S-A.nl leuk op Facebookreageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten USA
amerika <i>online</i> - usa  
Amerika Online
Je eigen
Amerika
info | website
tel nr (klik)
djoser - usa  
Djoser
Met oog voor
de wereld
info | website
tel nr (klik)
travelhome - usa  
Travelhome
Campers
info | website
tel nr (klik)
amerika plus - usa  
Amerika PLUS
De Amerika
specialist!
info | website
tel nr (klik)
cheap campers - usa  
Cheap Campers
Camper
specialist
info | website
tel nr (klik)
best of travel - usa  
Best of Travel
specialist in
maatwerk
info | website
tel nr (klik)
fox vakanties - usa  
FOX Vakanties
Verrereis
specialist
info | website
tel nr (klik)
de jong intra vakanties - usa  
De Jong Intra Vakanties
Verre Reizen
Specialist
info | website
tel nr (klik)Valuta omrekenen

EUR

USDliever naar...
© U-S-A.nl