U-S-A.nl : d� Vakantie & Informatie site over USA
Alle bestemmingen USA
nieuwsbrief U-S-A.nl
liever naar...
tips USA
win USA
U-S-A.nl u-s-a.nl  praktische info  emigreren 

USA.nl - Emigreren


Amerika is hét immigratieland bij uitstek. Sinds de 'ontdekking' van Amerika oefent het land van de onbegrensde mogelijkheden grote aantrekkingskracht uit op mensen uit alle hoeken van de wereld. Ook in Nederland zijn er elk jaar weer genoeg mensen die besluiten hun dromen na te gaan jagen in Amerika.

Ben jij ook van plan een nieuw bestaan op te bouwen in de Verenigde Staten? Dan ben je hier aan het juiste adres. Ga er maar eens goed voor zitten, dan loodsen wij je door het doolhof van Green Cards, Diversity Lotteries en US Citizenship Tests.

Hoe begin je?

Allereerst is het van belang dat je zelf goed bedenkt wat je wilt. Dit is verreweg het leukste gedeelte van de procedure, omdat je fijn kan wegdromen over de toekomst. Het is echter wel belangrijk dat je realistisch nadenkt over je kansen in Amerika. Waarom wil je naar de Verenigde Staten? Wil je er een aantal jaar gaan wonen, of voor altijd? Waar wil je precies gaan wonen? Kun je wel een baan vinden in jouw beroepsveld? Beheers je de taal voldoende? Kun je makkelijk woonruimte vinden in de stad van je keuze? Als je een antwoord hebt gevonden op al deze vragen ben je klaar voor de volgende stap. Mits je nog steeds wilt gaan, natuurlijk.

Verblijfsvergunning

Net als in de meeste landen kun je als je naar Amerika wilt verhuizen niet zomaar je koffers pakken en een nieuw leven beginnen. In plaats daarvan mag je gezellig met de honderdduizenden andere wannabe Amerikanen in de bureaucratische molen stappen. Het ultieme doel? Een Green Card!

Green Card weetjes

- De Green Card is een permanente verblijfsvergunning voor de Verenigde Staten. De kaart zelf is overigens niet groen, maar wit.
- Als Green Card houder heb je dezelfde rechten en plichten als een Amerikaans staatsburger, behalve het recht om te stemmen.
- Houders van een Green Card kunnen na vijf jaar Amerikaans staatsburger worden.
- Per jaar worden er 650.000 Green Cards verstrekt.
- 50.000 exemplaren worden weggegeven in de Diversity Lottery. Straks meer daarover.
- Een Green Card krijg je voor het leven. Alleen bij hoge uitzondering kan hij in de eerste vijf jaar worden afgepakt.

Eisen die aan potentiële Green Card houders worden gesteld

- Je mag nooit eerder illegaal in de VS hebben gewoond.
- Je mag geen strafblad vol zware vergrijpen hebben.
- Je moet in het bezit zijn van een middelbare school diploma.

De meest voorkomende manieren om een Green Card te bemachtigen

- Je hebt een direct familielid in de VS wonen.
- Je gaat trouwen met een Amerikaan.
- Je bent van plan in de VS te investeren.
- Je gaat voor langere tijd in de VS werken.
- Via de Diversity Lottery.

Emigreren via een direct familielid of echtgenoot

Je kunt helaas niet zomaar Ome Chad opbellen en vragen of hij een Green Card voor je wil aanvragen. De lijst met directe familieleden is niet bijzonder lang, en er is ook nog een verschil tussen houders van een Green Card en Amerikaanse staatsburgers. Tot slot is er nog een verschil tussen 'immediate relatives' en 'preference relatives'.

Als een 'immediate relative' een Green Card voor je aanvraagt, dan krijg je die meteen. Deze familieleden moeten Amerikaans staatsburger zijn. 'Preference relatives' mogen ook een Green Card voor je aanvragen, maar via hen krijg je geen voorkeursbehandeling. Als degene die een Green Card voor je aanvraagt zelf ook alleen maar een Green Card heeft, dan is het automatisch een 'preference relative'.

Amerikaanse staatsburgers die voor jou een Green Card mogen aanvragen:

'Immediate relatives'
- Echtgenoten
- Ouders (als jij jonger bent dan 21 jaar en ongetrouwd)
- Kinderen (mits ze 21 jaar of ouder zijn)

'Preference relatives'
- Ouders (als jij ouder bent dan 21 jaar en ongetrouwd)
- Ouders (als jij getrouwd bent, leeftijd maakt niet uit)
- Broers en zussen (als ze minimaal 21 jaar oud zijn, halfbroers en -zussen mogen ook)

Green Card houders die een Green Card voor jou mogen aanvragen:
- Echtgenoten
- Ouders (als jij ongetrouwd bent)

Wachttijden bij 'preference relatives'

Als iemand uit de categorie 'preference relatives' een Green Card voor je aanvraagt, dan moet je wel rekenen op een flinke wachttijd. In het gunstigste geval ben je vijf jaar verder. In het ergste geval moet je meer dan vijftien jaar wachten. Het is dus verstandig om ondertussen mee te doen met de Diversity Lottery.

Diversity Lottery

De naam zegt het al: deze loterij is bedoeld om de Amerikaanse populatie divers te houden. Elk jaar worden er 50.000 Green Cards beschikbaar gesteld. Deze Green Cards worden weer verdeeld over landen, waarvan er nog niet veel inwoners naar de Verenigde Staten geëmigreerd zijn. Een land als Mexico doet bijvoorbeeld al jaren niet meer mee aan deze loterij. Het aantal beschikbare Green Cards per land is ook afhankelijk van het aantal inwoners. Voor Nederlanders zijn er dus minder loterij Green Cards beschikbaar dan voor bijvoorbeeld Duitsers. In 2007 waren er 88 Nederlanders die een Green Card wisten te bemachtigen met deze loterij.

Meedoen aan de Diversity Lottery

Voor veel mensen is de Diversity Lottery de enige kans op een Green Card binnen niet al te lange tijd. Er doen elk jaar een paar miljoen mensen mee, dus met slechts 55.000 beschikbare Green Cards lijken je kansen niet zo groot. Dat zijn ze ook niet, maar het grote voordeel is dat je ook mee mag doen terwijl je nog een andere aanvraagprocedure hebt lopen. Probeer je bijvoorbeeld via je Amerikaanse broer het land binnen te komen, dan kun je in de jaren dat je moet wachten kijken of het eerder lukt met de loterij.

Het is van groot belang dat je aanvraag correct wordt ingevuld. Elk jaar worden honderdduizenden mensen gediskwalificeerd, omdat ze hun gegevens niet volledig hadden ingevoerd. Als je niemand hebt om je hiermee te helpen, kun je altijd een van de zogeheten Diversity Lottery agencies inschakelen. Voor een (flinke) vergoeding helpen zij je met de hele procedure. Meedoen aan de loterij zelf is gratis, dus let er goed op waar je voor moet betalen bij zo'n bureau.

Op de officiële website van het Diversity Visa Program vind je de formulieren die je dient in te vullen, samen met een hoop achtergrond informatie.

Een paar tips

Als jij en je echtgenoot allebei naar de VS willen emigreren kunnen jullie jezelf het beste allebei inschrijven. Als de ene een Green Card krijgt, dan mag de ander automatisch mee. Zo verdubbel je jullie kansen. Daarnaast herhalen we nog maar eens dat het héél erg belangrijk is dat je aanvraagt goed wordt ingevuld. Zoek hiervoor hulp op bijvoorbeeld fora die gewijd zijn aan emigreren naar de VS of bij een professioneel bureau.

Eisen aan deelnemers

- Je bent geboren in een land dat mee mag doen aan de loterij. Nederland mocht de afgelopen jaren altijd meedoen, dus als je hier bent geboren zit je wel goed.
- Je mag maar één keer per jaar meedoen aan de Diversity Lottery. Schrijf je jezelf twee keer in, dan worden allebei je aanvragen afgewezen.
- Je moet in het bezit zijn van een middelbare school diploma óf minstens twee jaar werkervaring hebben in een beroep dat aantoonbaar het niveau van een opleiding evenaart.

Bagage

Als je gaat emigreren kun je er voor kiezen een hele container naar je nieuwe woonplaats te zenden, maar overweeg ook eens om gewoon verhuisdozen op het vliegtuig of de boot te zetten. Je kunt je verhuisdozen aan laten komen wanneer je wilt en het is relatief erg goedkoop. Je laat ze afhalen of levert ze op Schiphol in. Op de bestemming kun je ze weer laten bezorgen. Meer informatie over je spullen verhuizen naar Amerika? Kijk eens op de site van Worldwide Baggage Services!

 

 


terug | home
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind U-S-A.nl leuk op Facebookreageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten USA
amerika <i>online</i> - usa  
Amerika Online
Je eigen
Amerika
info | website
tel nr (klik)
djoser - usa  
Djoser
Met oog voor
de wereld
info | website
tel nr (klik)
travelhome - usa  
Travelhome
Campers
info | website
tel nr (klik)
cheap campers - usa  
Cheap Campers
Camper
specialist
info | website
tel nr (klik)
best of travel - usa  
Best of Travel
specialist in
maatwerk
info | website
tel nr (klik)
fox vakanties - usa  
FOX Vakanties
Verrereis
specialist
info | website
tel nr (klik)
amerika plus - usa  
Amerika PLUS
De Amerika
specialist!
info | website
tel nr (klik)
de jong intra vakanties - usa  
De Jong Intra Vakanties
Verre Reizen
Specialist
info | website
tel nr (klik)Valuta omrekenen

EUR

USDliever naar...
© U-S-A.nl