U-S-A.nl : d� Vakantie & Informatie site over USA
Alle bestemmingen USA
nieuwsbrief U-S-A.nl
liever naar...
tips USA
win USA
U-S-A.nl u-s-a.nl  praktische info  vervoer 

USA.nl - Vervoer: taxi, trein, bus... en auto!


In Amerika is iedereen massaal fan van, je raadt het misschien al, de auto. Voor zowel korte als lange afstanden zijn de meeste Amerikanen afhankelijk van hun trouwe vierwieler. Het openbaar vervoer is dan ook bepaald niet optimaal te noemen. Mocht je dus van plan zijn om dagelijks afstanden van honderd kilometer of meer af te leggen, dan kun je het beste een auto huren. Daarentegen is het wel weer goedkoop en eenvoudig om gebruik te maken van binnenlandse vluchten als je langere afstanden wilt overbruggen in een korte tijd.

Rondtoeren op z'n Amerikaans

In de grote steden en op de meeste luchthavens vind je veel autoverhuurbedrijven. Er is sprake van veel concurrentie, waardoor de tarieven nogal kunnen verschillen. Het is dus verstandig om van te voren prijzen te vergelijken en op zoek te gaan naar eventuele aanbiedingen. Als je een auto wilt huren om van de ene bestemming naar de andere te reizen, is dat bij sommige verhuurders mogelijk via het 'rent it here, leave it there'-principe. Hiermee kun je een auto meenemen bij de ene vestiging om hem bij een andere weer in te leveren.

Een creditcard is erg handig als je een auto wilt huren. Je hoeft dan geen torenhoge borg te betalen. Verder wordt het reizigers aangeraden naast hun gewone rijbewijs ook een internationaal rijbewijs mee te nemen. Dit rijbewijs is verkrijgbaar bij de ANWB en is een jaar geldig.Over het spoor


Amtrak, de nationale spoorwegmaatschappij voor passagiers, is verantwoordelijk voor het grootste gedeelte van het passagiersvervoer binnen de Verenigde Staten. Zij beheren echter niet het hele spoorwegnetwerk, dat grotendeels bedoeld is voor goederenvervoer. Over deze sporen rijden wel treinen van Amtrak, maar ze kunnen er minder snel rijden en zijn dus ook niet zo efficiënt. Vaak rijden er op zo'n traject ook maar één of twee treinen per dag. Deze zijn voornamelijk gericht op toeristenvervoer en vaak erg comfortabel, met slaapcoupés, restaurants en panoramawagons.

In de omgeving van Chicago zijn de treinverbindingen tussen de verschillende plaatsen aan de meren in de buurt wel efficiënt. Hier rijden de treinen vaker en vormen ze een mooi alternatief voor de auto of de bus. Een andere optie is om gebruik te maken van het forenzenvervoer, dat wordt geregeld door lokale spoorwegmaatschappijen. Ben je van plan om veel gebruik te maken van de trein? Dan is het de moeite waard om informatie op te vragen over de VS Railpass, die vergelijkbaar is met de Europese InterRail kaart.

Honderden kilometers met de bus

In Amerika is reizen met de bus een goedkope optie voor langere afstanden. Er is een aantal grote busmaatschappijen dat gezamenlijk bijna alle steden in de States aandoet. Die maatschappijen rijden meestal van centraal station naar centraal station. De bekendste zijn Greyhound en Megabus. Greyhound is goedkoper, maar biedt ook minder luxe. Een ander nadeel van deze maatschappij is dat een ticket geen garantie is voor een zitplaats in de bus. Vol is vol, en dan kun je op de volgende wachten.

Megabus is vaak iets duurder, maar heeft wel ruimere zitplaatsen en bijvoorbeeld ook WiFi, zodat je kunt internetten. Als je een ticket boekt heb je ook gegarandeerd een plaats, wat op zich best handig is. Hou er rekening mee dat de vertrek- en aankomsttijden niet al te precies zijn. De afstanden die de bussen afleggen zijn meestal enorm, dus de duur van een rit is lastig in te schatten. Alle nadelen van reizen met de bus kun je echter van tafel vegen met één belangrijk argument: het kost bijna niets. Voor een dollar of tien kun je al gauw zo'n driehonderd kilometer reizen.

Van hot naar her in de stad

In de meeste steden kun je je prima verplaatsen met stadsbussen. Naast stadsbussen vind je in de grootste steden ook een spoornetwerk voor elektrische treinen. Dit type openbaar vervoer gaat door het leven onder de verzamelnaam 'rapid transit'. Hieronder vallen onder andere de subway, de metro, de underground  en de elevated railway. Elke stad heeft hier weer zijn eigen naam voor.

De treinen rijden in veel steden alleen ondergronds, maar soms ook (deels) bovengronds. Reizen met de rapid transit is vooral goedkoop als je een redelijke afstand hebt af te leggen. Je betaalt meestal alleen om een station in te komen. Vervolgens mag je zo ver en zo lang reizen als je zelf wilt. Als je maar twee blokken verderop moet zijn, kun je dus beter gaan wandelen. Vergeet niet om een gratis kaart van het spoornetwerk te halen bij een van de stations.

Taxi, please!

De taxi is een erg populair vervoersmiddel in de grote steden. In films en televisieseries lijkt het altijd een enorme opgave om er één te pakken te krijgen. Dat valt in de praktijk best mee. Bij alle vliegvelden, metro- en treinstations zijn taxistandplaatsen, en ook telefonisch, kun je gewoon een taxi bestellen.

Zit je in een hotel, dan kun je dat ook bij de receptie laten doen. De meeste hotels hebben afspraken met taxibedrijven, waardoor je een leuke korting kunt krijgen. Heb je op straat een taxi nodig, dan is het een kwestie van assertiviteit. Geef duidelijk aan dat je een taxi nodig hebt door je hand op te steken en 'taxi!' te roepen. Laat jezelf hierbij niet aan de kant duwen door Amerikanen met grote haast. Dat hebben ze namelijk bijna allemaal en bijna altijd. Steek alleen je hand omhoog als het nummer bovenop de auto verlicht is. Staat deze uit dan is de taxi bezet of heeft hij geen dienst. 

 


terug | home
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind U-S-A.nl leuk op Facebookreageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten USA
amerika <i>online</i> - usa  
Amerika Online
Je eigen
Amerika
info | website
tel nr (klik)
djoser - usa  
Djoser
Met oog voor
de wereld
info | website
tel nr (klik)
travelhome - usa  
Travelhome
Campers
info | website
tel nr (klik)
fox vakanties - usa  
FOX Vakanties
Verrereis
specialist
info | website
tel nr (klik)
amerika plus - usa  
Amerika PLUS
De Amerika
specialist!
info | website
tel nr (klik)
cheap campers - usa  
Cheap Campers
Camper
specialist
info | website
tel nr (klik)
best of travel - usa  
Best of Travel
specialist in
maatwerk
info | website
tel nr (klik)
de jong intra vakanties - usa  
De Jong Intra Vakanties
Verre Reizen
Specialist
info | website
tel nr (klik)Valuta omrekenen

EUR

USDliever naar...
© U-S-A.nl