U-S-A.nl : d� Vakantie & Informatie site over USA
Alle bestemmingen USA
nieuwsbrief U-S-A.nl
liever naar...
tips USA
win USA
U-S-A.nl u-s-a.nl  staten & regio  staten  californie 

USA.nl - Californië

Meer staten...

Welcome to the Golden State! Op de plek waar alles mogelijk is of in ieder geval lijkt te zijn. Waar je over het algemeen de meest liberale Amerikanen vindt en filmster Arnold Schwarzenegger het tot senator schopte. Inderdaad, we're talking about California, de staat van de American Dream, Hollywood en nog vele andere wereldberoemde stereotypen. En, ondanks al zijn clichés, een onmisbare bestemming voor de Amerika liefhebbers onder ons.

Ook op het gebied van natuur is Californië ongeëvenaard; de uitgestrekte, weelderige bossen, de bloedhete en uitgestorven woestijnen en schitterende bergpartijen in het oosten. De 'eyecatcher' van de staat is onmiskenbaar de Pacific Coast; een prachtige kustlijn met enerzijds het onherbergzame kustgebergte en anderzijds de veelbezochte en veelbesproken stranden.

Demografisch

Californië is de op twee na grootste staat van Amerika, na Alaska en Texas. Het is de dichtbevolkste staat met ongeveer 38 miljoen inwoners en de grootste steden van Californië zijn Los Angeles, San José, San Diego en San Fransisco. Bijna de helft van de inwoners is niet in de VS geboren wat Californië tot een multiculturele smeltkroes maakt.

Geografisch

In het westen grenst Californië aan de Pacific, in het zuiden aan Mexico, in het oosten aan Nevada en Arizona en in het noorden aan Oregon. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is de hoofdstad van Californië niet Los Angeles maar Sacramento. Deze stad is wat noordelijker gelegen en minder groot dan metropolen als Los Angeles en San Fransisco, maar zeker niet minder de moeite waard om te bezoeken.

Het landschap van Californië is ongelofelijk afwisselend: wat het een uitdaging maakt om te ontdekken. Het is het land van de tegenstellingen waar het hoogste punt van de VS ligt, maar ook het allerlaagste. Death Valley is het laagstgelegen en tevens heetste punt van het land op ongeveer 85 meter onder zeeniveau.

Mount Whitney ligt in de Sierra Nevada en is het hoogste punt van deze bergketen met een top van ruim 4400 meter. Deze berg is tevens de hoogste berg van de 48 staten die het vasteland van Amerika tellen. Bergachtige, vulkanische staten als Alaska en Hawaï gaan deze hoogte létterlijk ver te boven!

Perfect voor de landbouw

Aan alle kanten ingeklemd tussen hoge bergen ligt de California Central Valley. In deze vallei is de grond heel vruchtbaar, waardoor er veel aan landbouw gedaan wordt. Het is wellicht één van de meest productieve landbouwgebieden ter wereld. De bergen aan de westkant van de vallei maken deel uit van de Coastal Range, een bergketen die loopt langs bijna de gehele west coast. Aan de oostzijde ligt de Sierra Nevada, in het noorden het zogenaamde Cascades gebergte en in het zuiden aan de Tehachapi bergen.    

Door het gebied lopen verscheidene rivieren waaronder de Sacramento en de San Joaquin rivier die landinwaarts diep genoeg zijn om te bevaren. Deze twee rivieren zijn van levensbelang, zowel voor de mensen en dieren in Californië als voor de gewassen die er groeien. Tweederde van de populatie moet het wat betreft schoon drinkwater van deze rivieren hebben. Een andere belangrijke rivier is de Colorado, die de grens vormt met de staat Arizona en veelal gebruikt wordt voor irrigatie van de landbouwgrond in het zuiden.

Sierra Nevada

Het oosten van Californië bestaat grotendeels uit woestijn, maar een andere dominerende factor in het landschap zijn bergen, namelijk die van de Sierra Nevada. Deze hoge en steile bergen liggen aan de grens met de staat Nevada. Hier kom je een aantal van de Californian highlights tegen zoals Lake Tahoe en Yosemite die je echt gezien moet hebben.

Omdat het overgrote deel van de staat in handen is van de federale overheid, zijn er in Californië veel National Parks en National Monuments om de natuur te beschermen. In de Sierra Nevada vind je er maar liefst drie! Wat dacht je van de Yosemite Valley, wereldberoemd vanwege de prachtige omgeving en de gletsjers die ieder moment tot uitbarsting kunnen komen.

In het Sequoia National Park leven de giganten der aarde, zoals de gelijknamige sequoia. Deze boom behoort tot de cirpessenfamilie, maar deze soort is zonder meer één van de grootste. Reis af naar de zuidelijke Sierra Nevada om de sequoia bomen met eigen ogen te aanschouwen. Het zijn zonder twijfel de meest indrukwekkende bomen die je ooit gezien hebt. Kings Canyon is het derde National Park en wordt vaak in één adem genoemd met zijn buurman Sequoia National Park.

Klimaat

Californië heeft een Mediterraan klimaat met milde winters en droge zomers. Toch doe je er goed aan om eerst de weersvoorspellingen te checken voordat je op vakantie vertrekt naar de Golden State. Niets is hier namelijk zo veranderlijk als het weer. In het noorden valt jaarlijks aanzienlijk meer regen dan in het zuiden van de staat.

Het zuiden wordt eerder gekenmerkt door droogte en hitte. Meer landinwaarts, naar het oosten toe, zijn de winters kouder en de zomers heter dan aan de kust door de nabijheid van de Sierra Nevada. Aan de kust tenslotte, is de zee van invloed op het weer. Hier trekken Californians 's zomers in grote getale naartoe om de verkoeling op te zoeken.

Geschiedenis

Lang voordat de Europeanen arriveerden in wat nu Californië is, woonden hier wel zeventig verschillende Indianenstammen. Ze verschilden van elkaar in cultuur en taal. Een aantal stammen had zich gevestigd aan de kust en leerde te jagen en te vissen op zeedieren. Andere stammen die meer landinwaarts woonden, pasten hun jacht- en voedselpatroon aan aan wat er op het land te vinden was. Al vroeg handelden zij onderling op sociale en economisch gebied.

Spaanse bezetting

In de zestiende eeuw kwamen de eerste Europeanen aan land in Californië. Het was Joao Rodrigues Cabrilho die voor Spanje ontdekkingsreizen ondernam. De Spanjaarden hadden niet veel eerder Mexico veroverd en kwamen naar Californië, op zoek naar goud. Niet veel later trokken ook Britten en Russen naar het gebied en koloniseerden een stuk van Californië.

Om hun land, en eventuele goud, te verdedigen bouwden Spaanse missionarissen die naar het gebied waren getrokken, vestingen en noemden dit gebied het Alta California. San Diego was één van de eerste, eind achtiende eeuw. Met de komst van de Spanjaarden was het gedaan met de rust in Californië. Vanuit alle windstreken trokken mensen hiernaar toe, met rumoerige jaren tot gevolg.

Halverwege de negentiende eeuw kwamen er steeds meer kapers op de kust. In het noorden van de staat was uiteindelijk toch goud gevonden en 'settlers' begonnen op te rukken vanuit andere delen van Amerika. Zij trokken de bergen over en bereikten Californië in het noorden. Het gerucht dat er goud te vinden zou zijn in Californië had inmiddels andere werelddelen bereikt en iedereen wilde hier een graantje van meepikken.

Goud, goud en nog eens goud

De 'Californian Gold Rush' bracht de ontwikkeling van Californië sneller op gang. Zo steeg de populatie in rap tempo van een kleine 15.000 tot bijna 90.000! De staat werd opgenomen door Amerika in 1850 als een vrije staat. Dit houdt eigenlijk in dat slavernij in de staat verboden was. Sacramento werd in 1854 aangeduid als hoofdstad en dit is sindsdien ongewijzigd gebleven.

Omdat Californië niet gemakkelijk te bereiken was vanwege de bergketens die het afsnijden van de rest van de VS, werd in de 19de eeuw de eerste verbinding met het oosten gelegd. Een spoorweg die door de onherbergzame Donner pass in de Sierra Nevada kwam te lopen, genaamd de First Transcontinental Railroad. Voor de bouw van deze spoorweg werden Chinese arbeiders naar Californië gehaald die onder barre omstandigheden moesten werken. Na de aanleg van deze spoorweg in 1869 trokken vele Amerikanen richting the west coast om hun geluk daar te beproeven.

Twintigste eeuw

Begin twintigste eeuw volgde een stormloop uit alle windstreken richting Californië. Men ontdekte dat het gebied erg geschikt was voor landbouw. Men begon met het irrigeren van de droge grond en het planten van fruit- en notenbomen Ook katoen werd al snel een landbouwproduct van de streek. Dit was het begin van de geïndustrialiseerde landbouw staat die Californië vandaag de dag is.

Vanaf de jaren dertig begon de Amerikaanse filmindustrie te groeien en vestigde zijn hoofdkwartier in Hollywood. Eind twintigste eeuw werd Silicon Valley de bakermat van high-tech ontwikkelingen op het gebied van computers en Internet. Deze industriële ontwikkelingen gaven de Californische economie een enorme boost. Als Californië op dit moment een autonoom land zou zijn dan zou het de zesde economie van de wereld zijn!

Los Angeles

Tijdens je reis door Californië ontkom je er eigenlijk niet aan om Los Angeles te bezoeken. Rodeo Drive, Venice Beach, Hollywood, Santa Monica, dit is jouw kans om in de voetsporen van honderden sterren te treden en misschien wel jouw eigen handafdruk te verdienen op de 'Walk of Fame'.

Tevens is er de kans dat jouw vliegtuig aankomt op één van de grootste luchthavens ter wereld: LAX oftewel Los Angeles Airport. Maar ook al vlieg je naar een andere bestemming in Californië, er is altijd wel een reden om een bezoek te brengen aan Los Angeles!

De ‘city of angels’, zoals LA ook vaak genoemd wordt, is niet alleen de grootste stad van Californië, het is ook de op één na grootste stad van de VS. Er wonen ongeveer vier miljoen mensen in LA zelf, wat het al een miljoenenstad maakt. Samen met de stedelijke agglomeratie wordt het inwoneraantal geschat op ruim zestien miljoen!

Geschiedenis

De oorsprong van Los Angeles ligt, ondanks wat de naam doet vermoeden, bij de indianenstammen. Zij bewoonden dit gebied lang voor dat de Europeanen naar Californië kwamen.  In de zestiende eeuw was het toch zover: de eerste kolonisten zetten voet op Californisch grondgebied.

Ruim tweehonderd jaar later, in 1781, zagen de Spaanse missionarissen, die naar het gebied waren afgereisd, toch het strategische belang van de omgeving in en begonnen er een dorp te bouwen. Lange tijd bleef Los Angeles een vrij onbelangrijke rol spelen. Pas in het begin van de negentiende eeuw begon de stad uit te breiden en nam het inwoneraantal toe.

Halverwege de negentiende eeuw werd Californië onafhankelijk van het Spaanse rijk. Gedurende de Mexicaans-Amerikaanse oorlog die woedde versloegen de Amerikanen de Mexicanen. In 1848 werd het verdrag van Hidalgo ondertekend en vormde ‘alta california’, waar LA onder viel, onderdeel van Amerika.

Tegen de twintigste eeuw was de bevolking van LA enorm gegroeid, mede vanwege de goedlopende petroleum industrie. Gedurende de Tweede Wereldoorlog groeide de industrie van de stad op het gebied van defensie. Ook de lucht- en ruimtevaartindustrie die halverwege de twintigste eeuw langzaam begonnen op te bloeien. De groeiende economie en industrie maakte dat LA in één klap een gewilde woonplaats werd.

Uitvindingen zoals het Internet, maar ook de ‘free spirit’,op het gebied van homoseksualiteit, zorgden ervoor dat veel mensen zich aangetrokken voelden tot Los Angeles. Weer groeide het inwoneraantal en de stad breidde zich langzaam maar zeker uit richting de San Fernando valley.

Geografisch

De stad ligt in het westen van de staat, aan de Pacific. In het oosten ligt de San Gabriel bergketen met als hoogste punt Mount Lukens. Door de stad loopt de Los Angeles rivier, vanaf Canoga park en mondt uit in zee.

Het klimaat in LA is zeer aangenaam met mediterrane zomers en milde winters. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur ligt rond de achttien graden en in de zomer wordt het ongeveer 27 graden. ’s Winters liggen temperaturen rond de tien graden. In de wintermaanden valt de meeste regenval van het hele jaar. Met name februari wordt gezien als één van de natste maanden.

Door de ligging wordt LA jaarlijks meerdere malen getroffen door aardbevingen. Uit de geschiedenis is gebleken dat aardbevingen aanzienlijke schade in de stad aan kunnen richten, maar soms zijn ze ook nauwelijks voelbaar. De San Andreas breuklijn die door Californië loopt baart veel inwoners van de staat zorgen.

Dit komt door de grote kans op aardbevingen die de breuklijn teweeg kan brengen. Hier schuiven namelijk de Noord-Amerikaanse en de Pacifische aardplaten op elkaar wat zou kunnen zorgen voor een enorme aardbeving. Laten we hopen dat dit voorlopig niet gebeurt. 

Het huidige Los Angeles

Vandaag de dag bestaat de stad uit een groot aantal districten zoals Harbor Area, Downtown Los Angeles en Hollywood. Ook Venice Beach, Bel Air, bekend van ‘the Fresh Prince of Bel Air’ en het Financial District mogen niet ontbreken. De afgelopen decennia is LA als het ware ‘gemanhattaniseerd’. Deze term verwijst naar de wijk Manhattan in New York en duidt op de wolkenkrabbers die als paddenstoelen overal de grond uit lijken te schieten.

Al sinds de kolonisatie kwamen mensen van heinde en verre naar LA om verschillende redenen. Afro-Amerikanen kwamen er naartoe onder dwang, tijdens de slavernij, maar ook Aziaten en Zuid-Amerikanen immigreerden in de laatste tientallen jaren in grote getale naar de stad. Veel van deze culturen zijn door de jaren heen met de stad vergroeid.

Dit cultureel diverse karakter van de stad maakt dat Los Angeles een enorme aantrekkingkracht uitoefent op veel verschillende soorten mensen. Er wordt geschat dat er mensen met ongeveer 140 verschillende nationaliteiten wonen in de stad! Omdat LA een smeltkroes is van culturen zijn er in de loop der jaren wijken zoals Chinatown, Koreatown en Little Ethiopia ontstaan. Iedere wijk is op zijn manier de moeite waard om te bezoeken vanwege culturele, maar ook religieuze en geschiedkundige aangelegenheden.

Hollywood

Veel mensen die aan Hollywood denken, denken dat het een autonome stad is. Niets is minder waar. Hollywood is onderdeel van de stad Los Angeles maar je zou dit mekka voor filmfreaks een stad in de stad kunnen noemen. Natuurlijk vind je hier 'a lot of the superficial' maar als je verder kijkt dan je neus lang is dan zal je zien dat er zoveel meer te doen is in Hollywood. Een oase van rust vind je bijvoorbeeld in Griffith park. Temidden van alle face-lifts en andere sterrenhectiek kom je hier uitstekend tot rust.

Griffith Park

Het park is wel zeventien vierkante kilometer in oppervlak wat het één van de grootste parken van het land maakt. Griffith park is vernoemd naar Colonel Griffith die eind negentiende eeuw hier een stuk land kocht en het jaren later weggaf aan de stad LA. De gemiddelde mens kan zich prima vermaken in het Griffith park. Voor een uitstapje met het hele gezin ga je naar de Los Angeles Zoo, die gelegen is in het park. De sportievelingen onder ons kunnen ook hun hart ophalen: naast een zwembad, een tennisbaan en basketbalterreinen is er zelfs een golfbaan te vinden met maarliefst achttien holes.

Ga je aan de oostzijde het park in dan kan je tevens hét handelsmerk van Hollywood bezichtigen, namelijk het wereldberoemde Hollywood 'sign' dat als het ware tegen de heuvels aangedrukt is. Hoe cliché ook, dit is een niet te missen attractie als je in LA bent.

Wereldberoemde attracties

Filmfanaten smachten naar een 'stroll' over de Hollywood Walk of Fame. Ondanks dat je hier absoluut niet de enige zal zijn, kan je jezelf een bezoek aan wellicht één van de beroemdste straten ter wereld niet ontzeggen. Meng jezelf in de drukte en doe een poging om de hand- of voetafdrukken van jouw favoriete ster te vinden.

Een andere bekende trekpleister is het Mann's Chinese theater. Dit gebouw ligt aan de Hollywood Boulevard en dankt zijn naam aan Ted Mann, die het gebouw ooit kocht. Hij noemde het Mann's Chinese theater en verkocht het in '86 door aan filmgiganten Paramount en Warner Bros. Vandaag de dag zijn zij nog steeds eigenaar van het theater en aan het begin van het nieuwe millennium hebben ze de naam aangepast. Tegenwoordig heet het Grauman's Chinese theater, de oorspronkelijke naam van het gebouw.

West Hollywood

Je gaat naar West Hollywood als je houdt van feesten en loungen. Hier kan je heerlijk flaneren in één van de hippe (lounge)bars en meedoen met de laatste trends op het gebied van cocktails en fingerfood. Houd je meer van dansen dan kan je in deze wijk ook je ei kwijt. Het is er goed vertoeven en de keus is enorm.

Beverly Hills

Gewapend met een volle portemonnee of in ieder geval de pretentie deze te hebben betreed je het über-chique Beverly Hills. Hier kom je voor twee dingen: een tour langs de huizen van alle film- en muzieksterren in de hoop een glimp van Paris Hilton, Phill Collins of Jennifer Lopez op te vangen of om te shoppen.

In Beverly Hills is een soort Gouden Driehoek waar je je helemaal arm kan shoppen. Rodeo Drive is één van de duurste straten in dit district, waar de meeste mensen zich lopen te vergapen aan de designer outfits die de etalages sieren of misschien wel de sterren die hier hun boodschapjes komen doen. Is een jurk van 4000 dollar niet aan jou besteed, dan is window-shoppen, oftewel, langs de etalages struinen, ook een prima alternatief.

Vervoer in en om Los Angeles

In LA is het op ieder tijdstip van de dag een drukte van jewelste. Of je nu met het openbaar vervoer reist of met je eigen auto, overal word je omringd door mensen. De ‘city of angels’ heeft de grootste autopopulatie ter wereld. Er wordt op ongeveer één auto voor iedere twee mensen gerekend en als deze allemaal gaan rijden dan kan je je wel een voorstelling maken bij de drukte! Het openbaar vervoer verloopt door middel van bussen, metro en treinen. Vergeleken met NY en Washington D.C. wordt relatief weinig gebruik gemaakt van openbaar vervoer door forenzen.

San Francisco

De leukste stad van Californië is wellicht San Francisco. Iedereen kent zo'n beetje het straatbeeld van deze liberale stad, met de 'cable cars', trammetjes die door het stadscentrum rijden. Ze zijn van historisch belang voor de stad maar vandaag de dag gebruiken nog steeds heel veel mensen de trammetjes om van A naar B te komen.

Dan zijn er natuurlijk ook nog de immens steile heuvels van San Francisco waar men overal huizen op heeft gebouwd. Dan heb je ook nog de Victoriaanse huizen die je in grote Hollywoodproducties vaak terugziet. Denk aan de serie Fullhouse en Mrs. Doubtfire. Er is zo veel te zien, zo veel te ontdekken, San Francisco moet je gezien hebben!

Geschiedenis

In de achttiende eeuw bereikten Europese kolonisten de baai van San Francisco. De zeelieden namen Europese ziektes mee aan land waar de Indianen niet tegen bestand waren. Nagenoeg alle stammen werden binnen korte tijd uitgeroeid.Jaren later, bijna tegelijkertijd met de overdracht van Californië door Mexico aan de VS, werd San Francisco gesticht. De eerste bewoners van de baai waren goudzoekers die naar Californië getrokken waren in de hoop hier rijk te worden.

In 1906 veroorzaakte een aardbeving overal in de stad veel schade. Grote delen van San Francisco moesten gerenoveerd worden. Gedurende deze jaren van heropbouw werd tevens de Golden Gate Bridge geconstrueerd en gebouwd. De jaren zestig en zeventig stonden voor veel rebelsheid in de stad. Hippies in de jaren zestig zagen San Francisco als een soort thuishaven en de stad werd dan ook overspoeld met flower power. In de jaren zeventig stond in 'Frisco' een homobeweging op en de wijk Castro werd officiëel omgedoopt tot 'gay' wijk.

Golden Gate

In San Francisco vind je een aardig staaltje bouwkunst terug, namelijk de Golden Gate Bridge. Gebruikt in vele films/reclames en series als Full House maakt het een must-see wanneer je in 'Frisco' bent! De brug verbindt het schiereiland van San Francisco met Marin County en loopt over de gelijknamige zeestraat Golden Gate.

Deze zeestraat verbindt de baai van de stad met de Pacific. De naam Golden Gate stamt uit de tijd dat goudzoekers naar het noorden van Californië trokken om goud te zoeken. Toen ze aankwamen in de baai van de stad, kreeg de zeestraat zijn naam. In 1933 werd begonnen met de bouw van de door Joseph Strauss ontworpen brug. In 1937 was de Golden Gate brug dan toch klaar. Dit gevaarte heeft een lengte van ruim 2,5 kilometer en is nog steeds één van de langste bruggen in de VS!

Leuk weetje: de bouw van de brug was weliswaar voltooid in de 1937, nog regelmatig moeten er onderhoudswerkzaamheden worden verricht. Zo is er een schildersteam dat regelmatig de brug van een vers laagje oranje verf voorziet!

 
 
Alcatraz Island

In de baai van San Francisco ligt een klein, verlaten eilandje waar ooit de meest beruchte gevangenis van Amerika gevestigd was. Inderdaad, dit is Alcatraz. Als je in San Francisco bent dan kan je bijna niet ontkomen aan een bezoekje aan dit National Park. Naast een bezoek aan de gevangenis kan je ook de oudste vuurtoren van de Amerikaanse westkust bezichtigen. Een bezoek aan 'the Rock' is nog gratis ook! Alleen voor het pontje dat je naar het eiland brengt, betaal je een kleine vergoeding. Alleen al de opmerkelijke gebeurtenissen die plaats hebben gevonden op deze omstreden plek maakt het tot een interessante daguitstap. Boek je rondleiding een paar dagen vantevoren dan weet je zeker dat er plaats is.

Alcatraz werd vanaf de negentiende eeuw voor verschillende doeleinden gebruikt. Zo diende het eerst als militair fort. Vervolgens werd het in 1907 omgetoverd tot gevangenis. Vanwege de geïsoleerde ligging werd het gezien als een mission impossible om te ontsnappen en daarom werden zware criminelen hier opgesloten, veilig en ver weg van de bewoonde wereld. Geboefte als Al Capone sleten hier hun dagen.

Bijna zestig jaar was Alcatraz een gevangenis, totdat deze in 1963 werd opgeheven. Eind jaren zestig kwam Alcatraz weer onder de aandacht. Een groep Native Americans, Indianen, waren naar het eiland gekomen om te protesteren. Tot achttien maanden lang claimden zij het eiland als land van de Indianen. De opstand stopte in 1970, toen president Nixon het leger inzette en de opstand liet beeïndigen. 

Ondanks de beëindiging van de bezetting wierp deze wel degelijk vruchten af. Indiaanse stammen stonden niet langer onder streng toezicht van de overheid, maar kregen de macht weer zelf in handen.

San Diego

Met een subtropisch klimaat en prachtige omgeving is San Diego zonder meer één van de meest prachtige steden van Californië. De stad is gelegen aan de kust van Californië, ten zuiden van Los Angeles. San Diego ligt bijna op de grens met Mexico, nabij Tijuana.

Hoewel je bij Californië niet direct aan San Diego moet denken, is het serieus de moeite waard om een bezoek aan deze zuidelijk gelegen stad te brengen. De inwoners van de stad noemen hun woonplaats liefkozend 'America's finest city'. Met het mediterrane klimaat, palmbomen en een bijna altijd aangename temperatuur zal het in ieder geval zeker geen straf zijn om hier te leven!

Demografisch

Samen met Tijuana aan de andere kant van de grens, vormt San Diego een stedelijk gebied waar miljoenen mensen wonen. San Diego op zichzelf telt ruim 1.3 miljoen inwoners en mag zich de achtste grootste stad van het land noemen.In het noorden grenst de stad aan Orange County en in het zuiden aan de Mexicaanse grens. De oceaan ligt ten westen van de stad en even ten oosten ligt het Anza-Borrego Desert State Park.

Geschiedenis

De oorspronkelijke bewoners van het gebied waar San Diego gevestigd is, was vroeger het land van de Indianenstammen die in het grensgebied met Mexico leefden. De eerste kolonisten die de omgeving van San Diego betraden waren de Spanjaarden in de vijftiende eeuw. Zij maakten aanspraak op het gebied en noemden het San Miguel.

Later, begin zeventiende eeuw werd Sebastián Vizaíno, een Spaanse ontdekkingsreiziger en diplomaat, door Spanje gestuurd. Hij verkende het gebied en noemde het naar de heilige Sint Didactus, in het Spaans San Diego geheten. In de jaren die hier op volgden stichtten Spaanse missionarissen hier een Fransiscaanse vestiging genaamd Misión San Diego. Het viel onder Mexicaans toezicht nadat New Spain zich had afgescheiden van Spanje en pas in 1850, na de Mexicaans-Amerikaanse oorlog was het in handen van de VS en werd San Diego officiëel een stad.

Begin twintigsteste eeuw was de stad twee keer gastheer van de Wereldexpo, in 1915 en twintig jaar later opnieuw. In het wereldberoemde Balboa park zijn voor deze expo's allerlei huizen gebouwd in Barokstijl. 

Nu

De economie van San Diego bestaat vandaag de dag voornamelijk uit landbouw, telecommunicatie en biotechnologie. Ook toerisme is een belangrijke inkomstenbron voor de stad. De stad kan is in te delen in een aantal verschillende wijken. Je hebt het downtown-gedeelte, het Gaslamp Quarter en het bekende Balboa park. Dit park is het paradepaardje van de stad met werkelijk schitterende tuinen, koloniale gebouwen en natuurlijk de bekende San Diego Zoo. Balboa park mag je dus absoluut niet overslaan als je in San Diego bent!

Sea world

Na de tweede Wereldoorlog begon men met het aanpakken van de kust van San Diego. Er werden pretparken gebouwd en stranden en wandelpaden werden aangelegd. Hier ligt tevens San Diego's meest bekende attractie: Sea World. Hier kan ons Dolfinarium nog een puntje aan zuigen!

Hier kan je dagelijks spectaculaire shows met zeeleeuwen en orka's bijwonen. Je kan het zo gek niet bedenken of deze schitterende dieren kunnen het. Op zoek naar een leuke uitdaging? Loop dan voor een kleine vijfhonderd dollar een dag mee met de dolfijnentrainers van Sea world. Is dit een beetje te duur voor jou dan is het ook mogelijk om tegen een luttele honderd euro een stapje dichterbij de zeedieren van het park te komen en kennis te maken met de walrussen, beluga's en zelfs ijsberen. Een onvergetelijke ervaring!

The O.C.

Op weg naar San Diego kom je langs de kust van Orange County. Dit schitterende stukje Californië is bekend vanwege het bekende themapark Disneyland dat hier al sinds 1955 voor het nodige amusement zorgt. Een paar jaar terug kreeg de streek nog meer bekendheid vanwege 'the O.C.' de bekende dramaserie over het wel en wee van een stel rijkeluiskinderen. Mensen die zich na alle stadsdrukte graag terug willen trekken zijn in Orange County absoluut aan het juiste adres. De uitgestrekte, tropisch aandoende stranden en de azuurblauwe zee zijn vooral erg in trek bij surfers en kunstenaars.

Redwood National Park

In het uiterste noorden van Californië ligt Redwood National Park. Ben je op zoek naar innerlijke rust, dan is Redwood een echte aanrader voor jou. In dit eeuwenoude bos dat aan de kust ligt kan je eindeloos ronddwalen zonder ook maar iets of iemand tegen te komen. Buiten het feit dat je al stil wordt bij het zien van de torenhoge bomen, heeft dit park nog veel meer bezienswaardigheden.

Het National Park is de trotse bezitter van een heel divers ecosysteem, dit mede dankzij de nabijheid van de zee. Het park werd opgericht in de jaren zestig en heeft vandaag de dag een oppervlakte van meer dan vijfhonderd vierkante kilometer. De bomen die je hier kan bezichtigen zijn zogenaamde kust sequoia's. Helaas is nog maar de helft van dit zogenaamde oerbos over. Toen in de negentiende eeuw goudzoekers naar Californië trokken, begonnen velen met het kappen van deze giganten. Pas in 1920 werden officiële pogingen ondernomen om deze bomen te beschermen.

Buiten de sequoia's kom je in Redwood ook verlaten stranden, uitgestrekte graslanden en prairies tegen. Er leven veel diersoorten waaronder rendieren, beren en verschillende soorten vogels. Zeedieren die je in het park tegen kan komen zijn walvissen, zeesterren en zeeleeuwen. Ben je avontuurlijk aangelegd, probeer dan eens de campings in Redwood uit. Er liggen er drie verscholen in het bos en eentje vind je nabij de kust. Het is hier back to basics,  dus verwacht daarom geen stopcontacten of andere elektrische voorzieningen.

Yosemite National Park

Op ruim drie uur rijden van San Francisco ligt in de Sierra Nevada het paradepaardje van de Amerikaanse National Park Service. Het Californische Yosemite is ongetwijfeld het park onder de National Parks! Alle verwachtingen die je ervan hebt zullen verbleken wanneer je het park betreedt.

Per jaar komen er meer dan drie miljoen mensen naar Yosemite. Vooral 's zomers wordt het park bestormd vanuit alle windhoeken door enthousiaste mensen. Je doet er dus goed aan om in de lente of de herfst het National Park te bezoeken.Wist je dat in het voor- en najaar het park zelfs nóg mooier is? Voor een luttele twintig dollar kan je dan een week in Yosemite bivakkeren om alle kanten van het park uit te kammen. En in de lente of herfst is er daadwerkelijk plaats op de kampeerplaatsen, geen moeilijk gedoe dus! Let wel: wil je hier overnachten? Wees dan op tijd met boeken!

Hoe je het ook bekijkt, de meer dan drieduizend vierkante kilometer die Yosemite beslaat zijn onmogelijk te verkennen binnen één dag. Dus is het een echte aanrader om langer te blijven en de nagenoeg onaangetaste natuur helemaal in je op te nemen.Wat kan je zoal verwachten in dit park? Denk aan uitgestrekte bossen, helblauwe zoetwatermeren, torenhoge watervallen en steile granietrotsen. Het park is ook de trotse bezitter van een aantal eeuwenoude gletsjers en duizelingwekkende sequoia bomen.

De dierenwereld is ruim vertegenwoordigd in Yosemite. Je komt ze hier in alle vormen, soorten en maten tegen! Denk aan beren, bevers, uilen, padden en slangen. Dit is slechts een greep uit de grote groep dieren die hier leeft. Vanwege al het natuurschoon en het belang om dit te behouden is het in 1984 opgenomen op de lijst van werelderfgoederen. In het park zijn een aantal rotspartijen, zoals El Capitán en Half Dome, die erg geliefd zijn onder bergbeklimmers. Deze granieten giganten zijn meer dan tweeduizend meter hoog. Ben je niet zo'n waaghals dan is het uitzicht vanaf de grond een prima alternatief!

Voor de sequoia bomen kan je terecht in Mariposa Grove, een uitgestrekt bos waar deze giganten goed gedijen. De oudste boom hier is de Grizzly Giant, die ruim tweeduizend jaar oud is. Het is niet de grootste sequioa boom in Amerika, maar met ongeveer 65 meter mag hij gerust reusachtig genoemd worden.

Sequoia en Kings Canyon National Park

Ben jij klaar voor het avontuur? Dan moet je absoluut naar het sequoia en kings National Park! In deze parken kan je met eigen ogen aanschouwen wat voor gigantische bouwwerken Moeder Natuur ooit geschapen heeft. Werkelijk alles is hier een maatje meer. Aan de zuidkant van de Sierra Nevada vind je Sequoia en Kings op ongeveer 360 kilometer rijden van LA.

Zoals de naam al verraadt kom je hier de reusachtige sequoia's tegen, maar ook diepe canyons en enorme bergen die ongekende hoogtes bereiken van meer dan vierduizend meter. Door het verschil in hoogte, klimaat en vegetatie zijn er in Sequoia en Kings veel verschillende diersoorten te vinden. Er leven hier vossen, beren, stinkdieren, slangen en nog veel meer.

Wat er allemaal te beleven is...

In Sequoia en Kings hoef je je absoluut niet te vervelen! Neem die picknickmand mee, kies een route en vul je dag met een prachtige wandeling. Onderweg stop je op één van de picknick areas en kan je al etende genieten van één van de vele adembenemende uitzichten die de parken rijk zijn. Een prachtige ervaring is het maken van een 'cave tour'.

Ga mee en dwaal door de Crystal cave, langs idyllische watervalletjes en de prachtige steensculpturen die door de eeuwen heen gevormd zijn. Het is een wat duurdere activiteit, maar maakt jouw trip door Kings en Sequoia National Parks zeker onvergetelijk! Andere interessante outdoor activiteiten zijn onder andere paardrijden en rotsklimmen. Wil je het wat rustiger aan doen dan kan je ook kiezen voor een tour door het park onder leiding van een parkranger.

Kamperen

In beide parken kan je naar hartenlust kamperen, maar houd er wel rekening mee dat ze niet allemaal het hele jaar door open zijn. Maar weinig van deze kampeerplaatsen zijn het hele jaar door gegarandeerd geopend. Dus wil je niets liever dan slapen tussen de grootste bomen der aarde, dan is het reserveren geblazen!

Voorkom hongerige gasten

En dan is er nog een belangrijk detail dat je absoluut niet over het hoofd mag zien: de beren. Voor je eigen veiligheid is het een absolute must om al het eten en drinken dat je bij je hebt achter slot en grendel op te bergen. Doe je dit niet dan zou je wel eens een nachtelijk bezoekje kunnen krijgen van deze, wat minder vredelievende dieren. De rangers hechten er groot belang aan dat iedereen gebruik maakt van de zogenaamde 'bear proof boxes' om te voorkomen dat de beren schade zouden kunnen veroorzaken. Houd hier dus rekening mee.

Channel Islands National Park

Wat veel mensen niet weten is dat er zich voor de kust van Californië een eilandengroep bevindt. Ongeveer 110 kilometer voor de kust van Los Angeles liggen deze vijf eilandjes genaamd Santa Cruz, Santa Barbara, Santa Miguel, Santa Rosa en Anacapa. Regelmatig worden deze idyllische eilandjes vergeleken met de bijna niet te evenaren Galapagos eilanden! Zeker een bezoekje waard dus!

Fauna

De eilanden hebben een divers eco-systeem en overweldigend mooie natuur. In de wateren rondom de eilanden leven dolfijnen, verschillende soorten walvissen maar ook zeeleeuwen en zeehonden. Meer landinwaarts leven vossen, maar ook stinkdieren en een klein aantal amfibieën. In totaal leven er meer dan twintig diersoorten die je nergens anders ter wereld tegen zal komen! Op het eiland zijn ook fossielen gevonden. Eind negentiende eeuw vond men het skelet van een soort mammoet op het eiland Santa Rosa.

What to do

Op de Channel Islands hoef je je echt niet te vervelen. Houd jij van snorkelen, pak dan je duikbril en flippers en ga eens op onderzoek uit in de onderwaterwereld van deze eilanden. Kayakken, surfen en vissen behoren ook tot de outdoor activiteiten die je kan doen in de wateren rondom de eilanden, enjoy!

Misschien vind je het juist leuker om over de eilanden te struinen en te genieten van de schitterende natuur. Op ieder eiland zijn wandelpaden uitgestippeld die lopen over de bergruggen, door de graslanden en langs de wonderschone kust. Als je niet genoeg kan krijgen van deze omgeving en je wilt meerdere dagen blijven, dan is er de mogelijkheid om te kamperen! Op ieder eiland is een aangewezen plek voor de mensen die er graag willen overnachten. 

Lake Tahoe 
 
De Sierra Nevada kent vele schitterende plekken maar Lake Tahoe is hiervan zonder meer een van de mooiste! Dit zoetwater meer ligt in Californië aan de grens met Nevada en is absoluut de moeite waard op je reis door de Sierra Nevada. Het meer is beroemd om de helderheid van het water maar ook omdat het de op één na diepste in Amerika is. Op sommige plekken is het meer bijna vijfhonderd meter diep!

In en om het meer is het hele jaar door van alles te beleven! Zo kan je 's winters prima terecht in de bergen rondom het meer om te skiën. Hier zijn door de jaren heen skiresorts als paddestoelen de grond uitgeschoten. En skiën hier is zonder meer de moeite waard. Heb je dus de tijd en het geld? Dan zeker doen!

 


terug | home
Meer staten...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind U-S-A.nl leuk op Facebook







reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten USA
amerika <i>online</i> - usa  
Amerika Online
Je eigen
Amerika
info | website
tel nr (klik)
djoser - usa  
Djoser
Met oog voor
de wereld
info | website
tel nr (klik)
travelhome - usa  
Travelhome
Campers
info | website
tel nr (klik)
fox vakanties - usa  
FOX Vakanties
Verrereis
specialist
info | website
tel nr (klik)
amerika plus - usa  
Amerika PLUS
De Amerika
specialist!
info | website
tel nr (klik)
best of travel - usa  
Best of Travel
specialist in
maatwerk
info | website
tel nr (klik)
cheap campers - usa  
Cheap Campers
Camper
specialist
info | website
tel nr (klik)
de jong intra vakanties - usa  
De Jong Intra Vakanties
Verre Reizen
Specialist
info | website
tel nr (klik)



Valuta omrekenen

EUR

USD



liever naar...
© U-S-A.nl