U-S-A.nl : d� Vakantie & Informatie site over USA
Alle bestemmingen USA
nieuwsbrief U-S-A.nl
liever naar...
tips USA
win USA
U-S-A.nl u-s-a.nl  staten & regio  staten  louisiana 

USA.nl - Louisiana

Meer staten...

Wil je een Deep South ervaring ‘pur sang’? Dan ben je in het dynamische, levendige Louisiana aan het juiste adres!  Feesten zit de inwoners namelijk in het bloed! Of het nou om eten gaat of om muziek, elke gelegenheid wordt hier gevierd. De beroemde maar even beruchte festivals hebben Louisiana internationale roem opgeleverd. Ook als je niet alleen maar wil feesten is Louisiana een geweldige vakantiebestemming. Met een prachtige natuur en typisch zuidelijke cultuur is er iets interessants te ontdekken ‘around every streetcorner’.

Geografisch

Louisiana ligt in het westen van the Southern states. In het oosten grenst de staat aan Mississippi, in het noorden aan Arkansas en in het westen aan Texas. De Golf van Mexico, waar Louisiana aan grenst in het zuiden, zorgt voor een subtropisch klimaat ‘year ‘round’!  De Mississippi rivier baant zich een weg van ruim duizend kilometer door de staat, van noord naar zuid om vervolgens uit te monden in de Golf van Mexico. Rondom de rivier met zijn zijtakken ligt vruchtbare grond en moerasland.

Het noorden van de staat wordt beheerst door bossen en prairie. Het is een meer heuvelachtig landschap met als hoogste punt Driskill Mountain. De naam mountain is deze heuvel eigenlijk niet waardig want de hoogte van Driskill is slechts 163 meter. De hoofdstad van de Pelican state is Baton Rouge en de grootste stad is New Orleans. In zijn totaliteit wordt de bevolking geschat op ruim 4,5 miljoen en in New Orleans wonen rond de 220.000 mensen. Door alle toestanden die door de ravage van orkaan Katrina ontstonden zijn veel demografische factoren vandaag de dag nog onzeker.Klimaat

Als je van plan bent om op vakantie te gaan naar Louisiana dan kan je je bontjas en –muts thuislaten. Het subtropische klimaat is het hele jaar door merkbaar, met milde winters en verzengend hete zomers. ’s Winters liggen de temperaturen rond de 13-15 graden celcius In het noorden kan sporadisch een koud front voorkomen waarbij de temperaturen zakken net boven het vriespunt. In de zomer kan je rekenen op temperaturen tot ver boven de 30 graden. Vooral in het noorden bereikt de temperatuur in de zomermaanden vaak een hoogte van 40 graden! Aan de kust is het iets minder heet met temperaturen rond de 34 graden.

Orkanen

Aan de kust bestaat de omgeving uit laagland. Vanwege de zogenaamde ‘bayou’s’, een soort bijna stilstaande kreek of stroom, is deze regio erg gevoelig voor tropische stormen. De samenstelling van het landschap maken dat orkanen die aan land komen vaak alles verwoestend zijn. Orkaan Katrina is hiervan het voorbeeld bij uitstek.

Katrina

Orkaan Katrina die in de zomer van 2005 aan land kwam richtte grote ravage aan in het zuiden van Louisiana met name in en om New Orleans. Katrina raasde net langs de stad maar richtte desalniettemin grote schade aan en eiste veel levens. In Louisiana vielen meer dan 1000 doden en in de naburige staten Alabama en Mississippi werden ook honderden sterfgevallen gerapporteerd. Men wist dat de orkaan hier aan land zou komen en dus werd een verplichte evacuatie uit de stad ingesteld.

Meer dan 20.000 mensen die achter waren gebleven in de stad werden opgevangen in het Superdome, een stadion dat voor sportwedstrijden gebruikt werd. Door de enorme hitte, drukte en een gebrek aan voedsel moesten zij alsnog geëvacueerd worden maar door het hoge water werd deze missie erg bemoeilijkt. Twee jaar na dato waren nog steeds delen van de stad en de omgeving niet opgeknapt en onbewoond. De herstelwerkzaamheden zijn moeizaam op gang gekomen en kosten van herstel werden geschat op meer dan 75 miljard dollar.

Geschiedenis

Zoals je wel merkt doen veel plaatsnamen erg Frans aan in deze staat. Al sinds de 17e eeuw wordt deze staat beheerst door Franse invloeden. Louisiana is de enige staat die onderverdeeld is in ‘parishes’, lokale overheden die elders in de VS ‘counties’ heten. De staat heeft een rijke geschiedenis die gevormd is door de vele culturen die deze staat. Lang voor de komst van de Spanjaarden, werd de staat bewoond door Native Americans, Indianen.

Franse en Spaanse bezetting

De Spanjaarden waren de eerste kolonisten die voet zetten op het grondgebied van Louisiana, in het gebied van de Mississippi rivier. Zij lieten Louisiana links liggen en de Fransen die hier eind 17de eeuw aankwamen maakten hier gebruik van. Zij wilden een Frans rijk stichten dat moest lopen van de Golf van Mexico ‘all the way to Canada’.

De expeditie werd geleid door Robert Cavalier de La Salle die Louisiana zijn huidige naam gaf. De naam is afgeleid van de koning, Louis XIV, de zonnekoning die eind 17de eeuw zetelde als koning. De kolonisatie breidde zich verder en verder uit naar het noorden tot ver in Illinois!

Begin 1800 kregen de Spanjaarden weer controle over het gebied rond de Mississippi. Op dat moment was een Duitse kolonie naar het gebied getrokken en kwamen Fransen uit Nova Scotia naar het gebied, omdat ze verbannen waren door de Britten. Zij werden Cajuns genoemd en vormen vandaag de dag nog een onderdeel van de bevolking van Louisiana.

De aankoop van de VS

Napoleon kocht Louisiana terug van de Spanjaarden en de toen onafhankelijke Verenigde Staten, onder leiding van president Jefferson, begonnen te onderhandelen met Frankrijk. De verkoop van de staat aan Frankrijk was nog niet officieel gemaakt en de VS kocht Louisiana in 1803. Hetzelfde jaar werd de staat officieel ingelijfd, waarmee het grondgebied van de VS in een klap stukken groter werd. Hierna gingen de VS door met het aankopen van grondgebied tot aan de Pacific en langzaam werden de huidige VS geboren.

New Orleans

Als je in Louisiana bent en op zoek bent naar iets 'out of the ordinary'? Dan ben je in New Orleans aan het juiste adres! Deze stad, gebouwd op de oevers van de Mississippi River, biedt de reiziger een programma dat elders in de VS ongekend en ongeëvenaard is. 'Nawlins' is een smeltkroes van culturen. Er wonen hier Afro-Amerikanen, Creolen, Cajuns, enz,... Dit maakt de sfeer en het ritme van de stad heel apart. Overal waar je komt klinkt soulfull music waaronder RnB en jazz.

De mensen zijn vriendelijk en het festival gehalte van de stad is vrij hoog. Wat dacht je van Mardi Gras, waarvan de festiviteiten hier zo'n maand duren? Of het New Orleans Jazz Festival, waarmee de stad internationale roem verworven heeft? Naast een reeks aan culturen heeft New Orleans door de jaren heen ook een reeks aan bijnamen gekregen! 'The big easy' is hier een van en NOLA (New Orleans Louisiana) doet het goed onder de lokale bevolking.Geschiedenis

Toen in 1718 Philippe Duc d'Orléans gouverneur was van Frankrijk werd een nieuwe stad gesticht aan de Mississippi rivier. De stad werd New Orleans gedoopt, vernoemd naar de gouverneur. Het verdrag van Parijs droeg in 1763 de macht over aan de Spanjaarden tot 1801. In dat jaar kwam de stad wederom onder Frans toezicht te staan.

In 1803 verkocht Napoleon het net verkregen New Orleans aan de Verenigde Staten en een nieuw tijdperk brak aan voor de stad. Vanwege zijn strategische ligging bezat de stad een drukbezochte haven waar in allerhande goederen gehandeld. Ook de slavenhandel was een belangrijke bron van inkomsten.

Eigenlijk is New Orleans in een vrij vroeg stadium al anders geweest dan de rest van de VS. Zo had er zich een groot contrast gevormd in wat betreft de Afro-Amerikanen. Mede door de goedlopende slavenhandel mocht New Orleans zich namelijk halverwege de 19de eeuw de rijkste stad van de toenmalige Verenigde Staten noemen. Aan de andere kant stond de stad bekend vanwege de grote populatie vrije Afro-Amerikanen, wat toentertijd vrij bijzonder was.

Net als veel andere zuidelijke staten sneed Louisiana zich af van de zogenaamde Union ten tijde van de Amerikaanse burgeroorlog. In tegenstelling tot het grootste deel van 'the South' werd New Orleans vrij vroeg in de oorlog ingenomen door de Union.

Klimaat

New Orleans kent een subtropisch, vochtig klimaat met hete zomers. De gemiddelde temperatuur in juli ligt op ruim 33 graden! Daarnaast is het er erg benauwd en vochtig in de zomer. New Orleans ligt niet erg strategisch wat betreft de over razende orkanen.

Door de nabije ligging van de Golf van Mexico komen er regelmatig orkanen langs en over de stad razen. Orkaan Katrina is hiervan een voorbeeld. Hoewel deze orkaan niet direct over het centrum van de stad raasde, werden grote delen van de stad verwoest. De watersystemen begaven het en de stad liep onder water.

After Katrina

Een paar jaar na dato is de stad de klap nog lang niet te boven. Wel doet men er in New Orleans alles aan om het dagelijks leven weer op te pakken. Steeds meer mensen keren terug naar de stad en men schat de populatie van New Orleans op ongeveer 240.000.

De festivals waar New Orleans bekend om staat, zoals Mardi Gras en het Jazz festival, vinden nog steeds plaats. Om te laten zien dat de stad hard werkt aan de wederopbouw werd het NBA All Star Game naar de stad gehaald en in de Superdome werd begin 2008 het BCS National Championship gespeeld. Dit is een nationaal football kampioenschap.

The River Road

Aan beide kanten van de Mississippi rivier loopt van New Orleans tot Baton Rouge de fameuze River Road. Heb je je ogen de kost gegeven in New Orleans en ben je toe aan iets anders? Neem dan deze route naar de hoofdstad Baton Rouge. Aangrenzend aan de weg liggen landerijen met de schitterende antebellum huizen. Dit landschap is een genot voor het oog en een roadtrip langs de Mississippi mag dus niet ontbreken tijdens jouw vakantie in Louisiana!

Als er een architectonische stijl overheerst langs deze 'road' is het wel die van de Greek Revival. De antebellum huizen zijn gebouwd in deze stijl, welke inhoudt dat deze huizen een nabootsing zijn van de Griekse huizen en tempels. Denk aan de veelgebruikte zuilen in de Griekse architectuur.

Greek Revival is een veel voorkomend fenomeen in the South. De huizen zijn gebouwd door rijke suikerriet boeren. Eromheen liggen de veelbesproken suikerrietplantages waar de slaven vroeger op werkten voor de rijke blanken. Bij de Evergreen Plantation kan je de historische sfeer opsnuiven die hier in de 19de eeuw heerste. Hier zijn de zogenaamde 'slave quarters' overeind gebleven en staan in een lange rij naast elkaar opgesteld.

Vroeger was deze opstelling de normale gang van zaken en stonden er duizenden van deze slavenwoningen langs de oever van de Mississippi. Tegenwoordig is de Evergreen Plantation een van de weinige plantages in het zuiden van de VS waar je dit nog kan zien.
 
Swamp tour

De moerassen in het zuiden van Louisiana zijn die van het kaliber mysterieus en onheilspellend. Met de alligator als hoofdbewoner is dit niet zo gek. Deze 'swamps' met hun omliggende omgeving zijn ook adembenemend mooi en zijn een typerend onderdeel van het plaatje van the South.

In het zuiden van Louisiana ligt het Atchafalaya basin, een van de grootste overgebleven loofbossen in de VS welke gelegen is in een moerassige omgeving. Tijdens een moerasbezoek word je meegenomen 'back in to time'. Je reist af, steeds dieper het moeras in, naar de tijd toen plantages en slavernij het straatbeeld van Louisiana vormden.

The easy way

Je kan er voor kiezen om een 'swamp' tour te doen in een gesloten boot, waarmee bedoeld wordt dat je een vrij rustige rondleiding zal krijgen. Bij welke weersomstandigheid dan ook, jij bent verzekerd van een droog en comfortabel plekje! De begeleiders lokken zo nu en dan een gigantische alligator naar de boot met wat voedsel zodat je dit roofdier van dichtbij kan bekijken. Tijdens de tour zal je ook vermaakt worden met spookachtige verhalen van de bemanning van de boot. Een tour die je altijd bij zal blijven!

The daredevil way

Wil je een thrill ride over de moerassen tegen een snelheid van ongeveer 60 kilometer per uur? Je bent ongeveer anderhalf uur onderweg met af en toe een stop om een alligator aan te raken, als je dat zou willen, of gewoon unieke foto's van de natuur te maken. Hou je camera tijdens de rit wel goed vast!

Natuurlijk is er op het 'vasteland' de mogelijkheid tot een hapje of drankje. Kom je op eigen gelegenheid dan kan je ook je auto prima parkeren. Kom je in een koelere tijd van het jaar dan bestaat de mogelijkheid dat je in het wild geen 'gator' tegen zal komen. Om  een teleurstelling te voorkomen hebben de rangers een echte gator aan wal.

Baton Rouge

Stroomopwaarts van New Orleans ligt de hoofdstad van Louisiana, Baton Rouge. Voor de ultieme Louisiana ervaring moet je hier zijn! Het motto van de stad is niet voor niets 'authentic Louisiana at every turn'. Het is de tweede grootste van Louisiana met ruim 410.000 inwoners. De industrie in deze 'capital area' draait grotendeels om petrochemicaliën. Nabij de stad staat de op twee na grootste raffinaderij van the States genaamd ExxonMobil. Een andere bron van inkomsten voor de stad is de haven. Het is een van de meest landinwaarts gelegen havens ter wereld waar cargo schepen af- en aanvaren met grote containers.

Geschiedenis

Toen de native Americans het gebied rondom Baton Rouge bewoonden heette de streek Istrouma. Met de komst van de Fransen eind 17de eeuw zou hier gauw een einde aan komen. Terwijl de Fransen op expeditie waren in het gebied van de Mississippi rivier ontdekten ze een boom omgeven door dode dieren. Dit diende als afbakening van het jachtterrein van twee Indianenstammen die in het gebied leefden. Ze noemden de boom 'le Baton Rouge'. Zo is de stad aan haar huidige naam gekomen.

Veel door de Britten verbannen Fransen uit Canada trokken naar dit gebied rondom Baton Rouge. Dit gebeurde halverwege de 18de eeuw. Tegenwoordig worden mensen van deze bevolkingsgroep Cajuns genoemd. Zij hebben hun eigen cultuur die je volop kunt opsnuiven als je Baton Rouge bezoekt!

Ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog kreeg de Union de stad zonder slag of stoot in handen omdat de afgescheiden staten, het Confederaat, de hoofdstad tijdelijk verplaatsten naar een andere plek. In 1880 mocht Baton Rouge zich echter opnieuw hoofdstad van Louisiana noemen.

Sinds het begin van het nieuwe millennium is Baton Rouge een van de snelstgroeiende steden van de VS. Net zoals New Orleans is Baton Rouge een multi-culti stad waar je je ogen uitkijkt. Hier moet je geweest zijn, anders is je Louisiana trip niet compleet!

Klimaat

Net zoals de rest van Louisiana is het klimaat in Baton Rouge subtropisch. De zomers zijn er vochtig en heet en de winters zijn gematigd door de invloed die de Golf van Mexico uitoefent op de zuidelijke contreien van de VS.  De gemiddelde temperatuur in de zomer is ongeveer 32 graden Celsius. Hou er wel rekening mee dat het vochtig en benauwd weer is! In de winter die hier erg aangenaam is, ligt de gemiddelde temperatuur net boven het vriespunt, zo rond de 3 graden Celsius.

De ligging van de stad is ideaal ten opzichte van de zee en het noorden: Baton Rouge merkt zelden wat van de orkanen en tropische stormen die de gebieden rondom New Orleans vol treffen. De aardbevingen die het noorden van Louisiana soms teisteren komen ook zelden aan in Baton Rouge.

Baton Rouge River Center

Als je op je reis door the South nog een snufje Amerikaans entertainment mee wil maken, check dan wie of wat er speelt in het River Center van Baton Rouge!  Eind jaren '70 werd aan de Mississippi deze 'schouwburg' gebouwd. Het complex is 20.000 vierkante meter groot en telt meerdere zalen. Iedere zaal heeft zo zijn eigen functie. De Arena is er bijvoorbeeld voor concerten en sportwedstrijden. Grote namen als Cher en Tim McGraw hebben hier al voor een groot publiek gezongen.

Er is ook een Theater waar veel opera- en musicalvoorstellingen gehouden worden. Noem Cats, noem Les Miserables, je kan het zo gek niet opnoemen of het is hier al vertoond.  Kortom: er is geen enkele reden waarom jij je zou moeten vervelen op een regenachtige avond in Baton Rouge! Enjoy.

 


terug | home
Meer staten...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind U-S-A.nl leuk op Facebookreageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten USA
amerika <i>online</i> - usa  
Amerika Online
Je eigen
Amerika
info | website
tel nr (klik)
djoser - usa  
Djoser
Met oog voor
de wereld
info | website
tel nr (klik)
travelhome - usa  
Travelhome
Campers
info | website
tel nr (klik)
best of travel - usa  
Best of Travel
specialist in
maatwerk
info | website
tel nr (klik)
cheap campers - usa  
Cheap Campers
Camper
specialist
info | website
tel nr (klik)
amerika plus - usa  
Amerika PLUS
De Amerika
specialist!
info | website
tel nr (klik)
fox vakanties - usa  
FOX Vakanties
Verrereis
specialist
info | website
tel nr (klik)
de jong intra vakanties - usa  
De Jong Intra Vakanties
Verre Reizen
Specialist
info | website
tel nr (klik)Valuta omrekenen

EUR

USDliever naar...
© U-S-A.nl