U-S-A.nl : d� Vakantie & Informatie site over USA
Alle bestemmingen USA
nieuwsbrief U-S-A.nl
liever naar...
tips USA
win USA
U-S-A.nl u-s-a.nl  autoroutes  route 66 

USA.nl - Get your kicks on Route 66!


Velen zijn je al voorgegaan op de weg die alom bekend is, de weg die de VS doorkruist van west naar oost. Inmiddels is de route 66 alweer meer dan 20 jaar geleden opgeheven en vervangen door andere snelwegen. Tijdens de regering Eisenhower riep de overheid een organisatie in het leven om snelwegen aan te leggen naar het voorbeeld van de Duitse autobahn. In 1985 werd de belangrijkste tweebaans highway van Amerika vervangen door nieuwere, bredere snelwegen.

Dat het geen officiele highway meer is, weerhoudt echte roadies er niet van toch nog de bandsporen te volgen op de route 66 en te ontdekken waarom deze weg zo belangrijk was...

Wat voorafging...

In de jaren ´20 van de vorige eeuw werd de historische weg aangelegd van Chicago all the way down to Santa Monica. De totale lengte van de route 66 is ongeveer 4000 kilometer. Hij was oorspronkelijk bedoeld om de VS te doorkruisen zonder de enorme ´Dustbowls´ tegen te komen. Dustbowls zijn vrij vertaald enorme stofstormen die over het midden van de VS raasden en veel onrust zaaiden.

Na de tweede Wereldoorlog zagen velen hun kans schoon om via route 66 het industriële oosten te ontvluchten en nieuwe kansen in het westen te ontdekken. Dit wordt ook wel de verschuiving van de ´Rust belt´ naar de ´Sun belt´ genoemd. De originele route voer door prachtige landschappen van acht staten. Van het  zonnige Los Angeles door de dorre woestijnen in de zuidelijke staten en dan noordwaarts richting Chicago langs eindeloze maisvelden.

Toerisme en route 66

Natuurlijk bleef de drukte op de weg niet onopgemerkt en gaandeweg gingen veel mensen zich vestigen langs de route. Er ontstonden hier en daar dorpjes langs route 66 en men leefde probeerde te leven van het toerisme. Er werden motels en cafeetjes gebouwd en natuurlijk ook de typisch Amerikaanse, kitscherige ´diners´ vind je langs route 66.

Om de toeristen te lokken werden pal langs de weg gigantische billboards opgetrokken waarvan er veel nog steeds overeind staan. Helaas is dit beeld dankzij de aangelegde snelwegen nagenoeg verdwenen. Je kunt niet meer de hele originele route 66 terug afleggen. Wanneer je ervoor kiest om een trip over deze voormalige super snelweg te plannen, wees je er dan
van bewust dat op verschillende plekken een nieuwe, geasfalteerde weg over de oude weg is aangelegd.

Route 66 California Style

Aangezien de originele route niet meer bestaat en bijna 4000 kilometer beslaat is er gekozen om er een stuk uit te lichten dat je voert door sunny state Californie, van de boulevards van Santa Monica tot in de verzengende hitte van de Californische woestijn.

Het absolute einde (of begin) van de route 66 ligt in Santa Monica, een van de vele plaatsen waar hip Hollywood zich ophoudt. Als je over de beroemde boulevard van de stad loopt richting Venice Beach, kom je aan het eind een plakaat tegen die de grens van route 66 aangeeft. De route wordt ook wel de Will Rogers Highway genoemd en de main road of America. Geniet voordat je in de auto stapt nog even van het bruisende stadsleven van de stad. Je vindt er gezellige cafés en straatartiesten en natuurlijk kan je er ook goed shoppen.

LA en omstreken

Van Santa Monica volg je de enige echte route 66 naar Los Angeles. De historische weg loopt dwars door Beverly Hills en Hollywood en is in dit gedeelte nog bijna helemaal intact. Verderop in LA mondt de route 66 uit in de welbekende Sunset Boulevard, waar de sterren hun inkopen doen. Rijdt deze shop straat af door het centrum van Los Angeles richting het oosten en kies dan de highway 110 richting Pasadena.

Dit is de eerste snelweg aangelegd in Californië en de oorspronkelijke naam van dit gedeelte is Arroyo Seco parkway. Je komt Pasadena binnenrijden vanaf het westen over de Colorado Boulevard Bridge.Deze brug stond vroeger symbool als de toegang tot Los Angeles.Tot dusver het dichtbevolkte sterrenwalhalla van de Amerikaanse westkust. Je hebt een graantje mee kunnen pikken van het leven van de beroemdheden en het Californian dreaming. Nu is het tijd voor het echte werk!

San Gabriel vallei

Vanuit Pasadena rijd je in oostelijke richting de San Gabriel vallei in. Vroeger was deze vallei een pittoresk aangezicht met uitgestrekte oranje-uitziende kreupelbossen en bougainville begroeide huisjes. Je kunt je voorstellen dat na een lange rit door de verzengende hitte van de woestijn het een aangenaam welkom was voor de emigranten uit het oosten!

Je komt op de Foothill boulevard richting San Bernardino en neemt de interstate 15 richting de Cajon pass. Deze pas loopt dwars door het San Gabriel gebergte en is de snelste route voor de oversteek. De originele route 66 liep nog een stuk door oostwaarts, richting Fontana. Fontana is de plaats waar de Hells Angels hun oorsprong vinden.

Spookstadjes in de woestijn

Op het hoogste punt van Cajon Pass vind je een van de overgebleven diners van route 66. Als je de kans krijgt, stop hier dan om bijvoorbeeld te lunchen bij de Summit Inn. Na een stevige Amerikaanse lunch en even uitgebuikt te hebben is het tijd om verder te rijden richting Victorsville. Als je wil overnachten, neem dan 7th street. Deze straat leidt je door het dorpje Victorsville, waar je de keuze hebt uit verschillende motels en inn's waar je prima kan overnachten.

Ben je bijgekomen van je rit door het bergachtige San Gabriel en heb je heerlijk overnacht in Victorsville? Dan kan je met frisse moed weer verderrijden richting Lenwood. De route 66 buigt nabij Victorsville af en tot en met Barstow rijd je door de dorre Mojave woestijn. Dit stuk van de weg heet de National Old Trails snelweg. Onderweg kom je door kleine, typische route 66 dorpjes als Oro Grande en Helendale. Barstow ligt halverwege Los Angeles en Las Vegas en is een echt spookstadje: er staan langs de oude route 66 veel gesloten bars en motels.

Via Barstow rijd je verder over de interstate 40 snelweg richting Ludlow. Je komt onderweg Dagget en Newberry Springs tegen. Deze stadjes ontstonden dankzij de mijnbouw en vandaag de dag is hier niet  veel te beleven. Wel staat het Bagdad café in Newberry Springs bekend als een van de beste plaatsen om te eten langs de route 66. Vervolg je route richting Ludlow. Vanaf Ludlow is het nog zo'n 140 kilometer tot Needles; een plaatsje bij de staatsgrens met Arizona en aan de Colorado River.

Het laatste stuk route 66

Je kunt er komen door de snelweg I-40 te volgen maar voor de ultieme route 66 experience neem je de oude route 66 door de woestijn. Een kleine detour via Amboy is zeker de moeite waard. Daarna rijd je richting Fenner en Goffs, waarna je kunt kiezen om door te rijden naar Sin City, Las Vegas, via de I-95 snelweg. Een andere mogelijkheid is de route 66 te volgen tot Needles. Eindpunt bereikt!

 


terug | home
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind U-S-A.nl leuk op Facebookreageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten USA
amerika <i>online</i> - usa  
Amerika Online
Je eigen
Amerika
info | website
tel nr (klik)
djoser - usa  
Djoser
Met oog voor
de wereld
info | website
tel nr (klik)
travelhome - usa  
Travelhome
Campers
info | website
tel nr (klik)
cheap campers - usa  
Cheap Campers
Camper
specialist
info | website
tel nr (klik)
fox vakanties - usa  
FOX Vakanties
Verrereis
specialist
info | website
tel nr (klik)
amerika plus - usa  
Amerika PLUS
De Amerika
specialist!
info | website
tel nr (klik)
best of travel - usa  
Best of Travel
specialist in
maatwerk
info | website
tel nr (klik)
de jong intra vakanties - usa  
De Jong Intra Vakanties
Verre Reizen
Specialist
info | website
tel nr (klik)Valuta omrekenen

EUR

USDliever naar...
© U-S-A.nl